Glas Javnosti
posta

KO KAŽE DA NIJE ZDRAVO! Skakanje po baricama za decu NEVEROVATNA TERAPIJA

Porodica
Autor: Glas javnosti

Skakanje po baricama razvija kod dece maštu i samostalnost, tako upoznaju svet oko sebe i postaju samouverenija.

Svakog roditelja pomalo ovo frustrira, a dotovo da nema deteta koje, kada vidi baru, neće poželeti da po njoj šljapka.  Psihološkinja Marija Krstić Zdravković kaže za RTS da je za decu veoma bitno da po svim vremenskim uslovima provode vreme napolju. Mališani očigledno instinktivno znaju šta im je neophodno za razvoj, pa tako nema deteta koje kada vidi baru neće poželeti da zagazi i skače po njoj.

Psihološkinja kaže da skakanje u barama razvija kod dece maštu, samostalnost, tako upoznaju svet oko sebe i postaju samouverenija.

Deca samo žele da se igraju i da im bude zanimljivo. To je u njihovoj prirodi, a bare su im zanimljive jer kad skaču, prskaju, istražuju ih (oni ne mogu da ocene da li su duboke). Sve što rade sami i što postignu i nauče sami dovodi do toga da postanu samouvereniji, tj. da veruju u sebe i svoje sposobnosti, pa samim tim će i dalje hteti da istražuju i postaju radoznaliji. Nema opravdanja da i po kiši dete sa kabanicom i gumenim čizmama ne provede vreme napolju. Pored navika koje roditelji primenjuju kod kuće, slična situacija je i u vrtićima. Tako da u većini vrtića, kada je kiša, decu ne izvode napolje.

U mnogim evropskim zemljama, poput Nemačke, bez obzira na vremenske uslove deca više vremena provode u prirodi.

To dobro utiče na imunitet kod dece, razvoj socijalnih veština i za psihički razvoj.

TERAPEUTSKO DEJSTVO

Krstić Zdravković naglašava da se dete koje skače po barama oslobađa i nagomilanog stresa. Zatim, prema njenom mišljenju, ta aktivnost ima terapeutsko dejstvo.

- Deca ne znaju da pokažu kada su ljuta, odnosno još ne umeju da upravljaju emocijama tako da je skakanje jedan vid oslobađanja od stresa - objašnjava psihološkinja.

Pandemijski uslovi života imaju posledice i po decu, povećana je anksioznost i depresija, a vreme provedeno napolju i sve aktivnosti koje dete ima u prirodi ili parku oslobađaju od napetosti.

Psiholog Marija Krstić Zdravković savetuje svim roditeljima da umesto što će svojoj deci u kišnim danima pustiti da gledaju kako Pepa Prase i Džordž gaze blatnjave barice, adekvatno ih obuku i izvedu napolje ne propuštajući priliku da i u kišnim uslovima pozitivno utiču na njihov razvoj.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR