Glas Javnosti

Temper tantrum, novi pojam za mlade roditelje

Porodica
Autor: Glas javnosti

Tantrum uglavnom podrazumeva stanje u kojem dete potpuno izgubi kontrolu nad svojim ponašanjem: baca se po podu, vrišti, baca stvari, udara druge... Za malo dete ogroman problem, ali i za roditelje koji ne znaju kako da postupe u tom trenutku.

Radi se, zapravo, o ponašanju dece koje nije voljno, jer ono usled različitih emocija koje ga često zbunjuju ili ih ima previše, reaguje kako jedino i ume. Uz plač dolazi i histerično ponašanje koje roditeljima izgleda potpuno neprihvatljivo i nerazumljivo. Pošto se ovo dešava kod male dece, kažnjavanje i ignorisanje takvog ponašanja nemaju smisla.

U takvim situacijama najbolje rešenje je pokazati razumevanje i podršku. Imajte na umu da koliko god da se osećate loše zbog ovakvog njegovog ponašanja, detetu je još gore. Ono ne zna šta se dešava i ne ume na pravi način da iskaže svoje emocije. Ono je bespomoćno i ne može samo da se izbori sa svim tim pomešanim emocijama, niti može učiniti da sve to prestane samo od sebe. Ako detetu govorite da ne plače ili da je veliko da bi se tako ponašalo, na taj način potiskujete njegove emocije, što nikako nije dobro. Dete je potrebno na pravi način upoznati sa emocijama, kroz priču mu objasniti zbog čega je neko tužan, ljut, srećan, razdragan i slično.

Potrebno je dobro sagledati dečje ponašanje i zapitati se da li su sve njegove emocionalne potrebe zadovoljene. Ponekad izrazito jaki temper tantrumi pokazuju samo veću potrebu da ih neko čuje, sasluša, razume. Setite se da u trenutku ovakvog ponašanja dete to ne radi namerno i da mu vi morate pomoći da se smiri. Zagrlite ga, pričajte mu o nečemu što će mu skrenuti pažnju na trenutni bes koji oseća, ljubite ga i mazite po kosi. Detetu je potrebna vaša ljubav, razumevanje za takvo ponašanje, a ne kažnjavanje ili ignorisanje takvog ponašanja.

(Izvor: Zelena učionica)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR