Glas Javnosti

Stvari u kući koje mogu biti OPASNE za DECU tokom PRAZNIKA

Porodica
Autor: Glas javnosti

  1. JELKA I UKRASI

Pazite kako ćete ukrasiti jelku ako imate malu decu jer ukrasi, a posebno oni od stakla, mogu biti opasni. Kuglice im mogu izgledati poput bombona pa ih zbog toga možda požele da pojedu. Lomljive ili opasnije ukrase zato stavite na vrh.

  1. IGRAČKE ZA DECU

Kompanije koje proizvode igračke moraju da na svaku stave oznaku kojem je uzrastu prilagođena. To rade u saradnji sa stručnjacima i postoji razlog zašto na igrački piše, recimo, da nije namenjena deci mlađoj od tri godine.

No mnogi roditelji misle da njihovo dete može može da se igra i s igračkama za stariji uzrast, a to može biti zaista opasno. Treba pripaziti i ako imate decu različitih uzrasta, da mlađi ne koriste igračke onih starijih koje mogu biti opasne za njih.

  1. MALE BATERIJE

Baterije mogu da budu izuzetno opasne za malenu decu koja će verovatno pokušati da ih progutaju, a to može da dovede i do najgoreg ishoda. Stoga pazite gde držite baterije i dobro zatvarajte sve poklopce za baterije na igračkama.

  1. BAKINI LEKOVI

Ukoliko vam starija rodbina dolazi za praznike, verovatno će neki od njih sa sobom doneti i svoje lekove. Jasno dajte svima do znanja da drže te lekove daleko od dohvata dece koja će znatiželjno istražiti sve što im je novo. Kako najmanji sve vole isprobavati baš ustima, jasno je kakva opasnost preti.

  1. NOVOGODIŠNJE SIJALICE

Iako su gušenja novogodišnjim lampicama retka, od njih preti sasvim druga opasnost. Naime, šarene lampice deci izgledaju poput slatkiša te će ih neki od njih pokušati i da iščupaju, a onda i probaju.

  1. VATRA

Mnogi imaju kamine ili peći koje su tokom praznika centralni deo doma oko koga se svi okupljaju. Tokom praznika pokušajte taj prostor nekako da ogradite da ‘mali puzavac’ ne bi išao da istraži šta to pucketa u kaminu ili dotakne peć prenose .kerefeke.org.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR