Glas Javnosti

Šta je potrebno za zdrav i uspešan porodični život?

Porodica
Autor: Glas javnosti

Zdrav odnos među partnerima je garancija budućeg zdravog porodičnog života. Sukobi su neizistavan deo svake veze, ali uz dogovor i kompromis, sve se može lako prevazići.

Važno je da se partneri međusobno dobro slažu i da imaju puno sličnosti. Potrebna je i dobra komunikacija, ali i pravljenje kompromisa. Životni ciljevi moraju biti slični, kako bi partneri ostali zajedno, ali i podrška u ličnom rastu i razvoju. Tome doprinose obostrana podrška i poverenje. 

Naravno, sukobi su neizostavni deo svake veze jer partneri potiču iz različitih porodica u kojima važe različiti sistemi vrednosti. Najčešće su to sukobi mišljenja koji se u zdravoj vezi završavaju dogovorom, a ne svađom. Takođe, zrelost za izbor partnera važan je činilac uspešnih porodičnih odnosa. Osoba koja je nezavisna od svoje porodice, psihološki, emocionalno, materijalno, neće imati probleme u odnosu sa partnerom sa kojim će zasnovati svoju porodicu. Još jedan činilac uspešnih porodičnih odnosa jeste i kapacitet za davanje i primanje ljubavi. On će zavisiti od toga kakvi su porodični odnosi bili u primarnoj porodici. Zavisiće od toga koliko je neko dobijao ljubavi od roditelja i koliko mu je pažnje posvećivano, a isto tako, zavisiće i od toga kako je ta osoba naučila da daje i prima ljubav. Ako je u primarnoj porodici bilo problema, svađa i neslaganja, takva osoba će u vezi sa partnerom osetiti strah od vezivanja i strah od pokazivanja ljubavi. Ona će se tako ponašati jer će se plašiti povređivanja. 

Takođe, od velikog značaja je i to kako partneri shvataju i doživljavaju svoje uloge muškarca i žene. Ukoliko se oko toga ne usaglase, onda to postaje glavni izvor sukoba. Veštine i sposobnosti u komunikaciji značajne su zbog sprečavanja ulaska u konflikte, kao i zbog efikasnog rešavanja konfliktnih situacija. Ako je ljubav među njima jaka, sve će ići još lakše.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR