Glas Javnosti

Šta je postporođajna depresija i kako je prevazići

Porodica
Autor: Glas javnosti

Veoma česta pojava nakon porođaja jeste postporođajna depresija koja se javlja kod žena. Najčešće se javlja kao niz pomešanih osećanja, a kao teži oblik kliničke depresije može da se javi u periodu od nekoliko nedelja do godinu dana posle porođaja.

Postporođajna depresija može da se javi u bilo kom trenutku tokom prve godine života vaše bebe, mada se najčešće prvi simptomi javljaju posle tri nedelje nakon porođaja. Žena se oseća tužno, bezviljno, beznadežno i bespomoćno. Osećaj krivice se takođe javlja kao još jedan od pratilaca postporođajne depresije. Žena oseća krivicu jer smatra da nije dobra majka svom detetu, ne snalazi se u novonastaloj ulozi majke, ima brojne obaveze koje je dodatno opterećuju. Uz sve to, još ako nema podršku i pomoć ukućana, a prvenstveno supruga, na dobrom je putu da se ovako oseća. 

Postporođajna depresija se ne javlja samo kod prvorotki. Ona se može javiti čak iako niste imali slično iskustvo posle rođenja starije dece. Neki od znakov postporođajne depresije su: loše raspoloženje, osećaj beznađa, iscrpljenosti, praznine, plačljivosti. Osećaj tuge, bezvrednosti, posramljenosti, nezadovoljstvo svojim telom, anksioznost, panika, nesanica, noćne more... sve to prati ovo stanje. Ponekad, žena ima potrebu da napusti porodicu ili da bebi, suprugu ili sebi učini nešto nažao. Ono što ženi u ovakvoj situaciji može pomoći jeste savetovanje, psihoterapija, antidepresivi i podrška porodice, prvenstveno supruga.

 

(Izvor: Bebo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR