Glas Javnosti

Šta da radite kada vam dete kaže da vas mrzi

Porodica
Autor: Glas javnosti

Ulazak deteta u pubertet često donosi talas izazova za roditelje, uključujući nepristojnost, otpor i naglu promenu ponašanja.

Tanit Karei, terapeutkinja i autorka knjige "Whats My Tween Thinking?", osvetljava ovaj period kao ključan za razvoj nezavisnosti i samostalnosti kod mladih. Carei objašnjava da su ove promene ne samo normalne već i neophodne kako bi dete izraslo u samosvesnu i autonomnu odraslu osobu.

Promena u načinu komunikacije, poput oslovljavanja roditelja imenom umesto sa "mama" ili "tata", može biti znak težnje ka zrelijem identitetu. Ovaj period zahteva od roditelja prilagođavanje i traženje novih načina povezivanja sa svojim tinejdžerima.


Karei takođe razmatra kako tinejdžeri pretvaraju svoje sobe u utočišta od odraslog sveta, mesto gde mogu istraživati svoju individualnost daleko od očekivanja roditelja. Umesto da insistiraju na red i čistoći, Carei savetuje roditeljima da pruže određeni nivo kontrole nad ličnim prostorom svog deteta, osim u slučajevima koji mogu predstavljati zdravstveni rizik.

Suočavanje sa izazovima odrastanja uključuje i razumevanje emocionalnih promena kod adolescenata. Izrazi frustracije, poput tvrdnji da "mrze" roditelje, mogu biti deo procesa uspostavljanja emocionalne sigurnosti i nezavisnosti. Karei naglašava važnost podrške roditelja u učenju regulacije emocija i otvorene komunikacije kada se emocije smire.


Osim toga, tinejdžeri počinju da cene privatnost i mogućnost da sami odlučuju o deljenju ličnih informacija. Ovo je prirodni deo razvoja ličnih granica i nezavisnosti.

Tanit Karei svojim savetima nudi putokaz za roditelje kako da podrže svoje dete kroz ove transformative godine, naglašavajući važnost strpljenja, razumevanja i otvorene komunikacije u izgradnji zdravog odnosa tokom i nakon puberteta.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR