Glas Javnosti

RODITELJI VAŽNO ZA UPOZNAVANJE DETETA : Treba se prilagoditi autentičnoj prirodi deteta

Porodica
Autor: Glas javnosti

Dr Šefali Sabari, vodeći svetski stručnjak za roditeljstvo, klinička psihološkinja i autorka nekoliko bestselera "Njujork tajmsa",govori na temu svesnog roditeljstva, po čemu se ono razlikuje od „tradicionalnog” roditeljstva i sa kakvim se sve izazovima roditelji suočavaju.

- Svesno roditeljstvo je radikalno nov i revolucionaran način roditeljstva koji se veoma razlikuje od tradicionalnog. Glavna razlika je u tome što je u ovom modelu fokus na roditelju, a ne na detetu. Ovaj način roditeljstva sasvim obrće sve ono kako smo navikli da kao roditelji funkcionišeno. Sada, umesto da očekujemo da dete ispuni naše fantazije i snove, mi se pitamo zašto uopšte imamo ta očekivanja. Ili, na primer, ako smo uznemireni zbog svoje dece i kažnjavamo ih, ovaj pristup nas izaziva da se zapitamo šta je to u nama što se pokreće i kako to možemo da izlečimo umesto da svoju decu držimo odgovornom za ispunjavanje naših potreba i snova. To je model koji se udaljava od srama, krivice, kontrole i kazne na kojima se zasnivao tradicionalni model ka novom načinu povezivanja sa našom decom, koji je ispunjen partnerstvom i uzajamnim poštovanjem - objašnjava dr Šefali Sabari.


Naša sagovornica ističe da je u ovom modelu roditeljstva roditelj i dalje, naravno, glavni vodič tokom detetovog odrastanja, ali roditelj se udaljava od modela zasnovanog na kontroli i strahu u koji je uronjeno tradicionalno roditeljstvo. U ovom modelu, odnos roditelj-dete je ispunjen empatijom i vezom. Ne zasniva se toliko na hijerarhiji koliko na partnerstvu i međusobnom osnaživanju. 

Fokus roditelja je da se prilagode autentičnoj prirodi deteta, da je ne zagadi sopstvenim očekivanjima i fantazijama.
Na pitanje koliko se roditeljstvo uči, a koliko je prirodno ponašanje roditelja, naša sagovornica odgovara:

- Iako postoje aspekti prirodne povezanosti između roditelja i deteta, posebno majke i deteta, to nije dovoljno za svesno roditeljstvo. Svesno roditeljstvo se udaljava od roditeljstva zasnovanog na instinktu. Okreće se intuitivnijem i prilagođenijem načinu roditeljstva i ispituje kako naša uslovljenost iz detinjstva snažno utiče na naše roditeljstvo.


Ona dodaje i da deca, prirodno, imaju ogroman uticaj na svoje roditelje i njihov međusobni odnos. Deca dolaze sa veoma jedinstvenim emocionalnim i psihološkim temperamentom, koji utiče na odnos roditelja i deteta. Mnoga deca imaju temperament koji odgovara njihovim roditeljima i postoji veća srodnost i povezanost. A onda, kaže Dr Šefali Sabari, postoje oni čiji se temperament ne poklapa, što dovodi do više sukoba.

- U svakom slučaju, ako se roditelj fokusira na to kako ga dete uči da evoluira, onda je svako dete pobednik.

Dr Šefali Sabari prvi put dolazi u Evropu. S obzirom na bogato profesionalno iskustvo, pitali smo je sa kojim izazovima se roditelji susreću u različitim delovima sveta, postoje li sličnosti, koje su razlike u svemu što roditeljstvo podrazumeva.

- Postoji više sličnosti nego razlika jer se svet sa razvojem tehnologije "smanjuje". Većina roditelja, širom sveta, pada pod isti pritisak: žele da stvore savršeno dete, ono koje ima velike uspehe, ono koje je srećno. Ovi pritisci savršenstva stvaraju stres kod roditelja da guraju svoju decu ka ovim ciljevima. Roditelji širom sveta su pod stresom jer osećaju da je to cilj koji treba da postignu. Ono što oni ne shvataju jeste da su ovi ciljevi pogrešni i lažni. Moramo ih potpuno napustiti i stvoriti nove ciljeve međusobnog povezivanja koji imaju malo ili nimalo veze sa spoljnim dostignućima kojima težimo.

Jedini način, jeste da postanemo svesni naših nesvesnih planova i da budemo iskreni prema sebi. Ako jesmo, moći ćemo da budemo svesni toga da svoja očekivanja projektujemo na decu i da prestanemo time da ih opterećujemo prenosi Ona.rs

Roditelji širom sveta je pitaju: kako se nositi sa nesvesnim, tradicionalnim supružnikom; kako se nositi sa zavisnošću od ekrana; kako pomoći svom detetu da bude srećnije i manje anksiozno; kako se izboriti sa izlivom besa, roditelja i dece. U svemu tome se nameće i pitanje postoje li „greške“ u roditeljstvu i kako se nositi sa njima?

- Glavne „greške“ podrazumevaju da ne rastete iz svojih grešaka, da verujete da ste savršeni i da ne treba da pravite greške. Ako ste svesni da ste nesavršeni i da ste ljudi, onda možete pošteno sagledati svoje greške i otkriti zašto upadate u određene zamke. Preuzimanje odgovornosti za svoje greške je ključno - kaže naša sagovornica i dodaje čime treba da se rukovodi roditelj da bi odgajao zrelu, samouverenu osobu:

- Kada je roditelj zreo i siguran u svoje živote, neće „iskoristiti“ svoju decu da ispune njegove snove i očekivanja. Na ovaj način, deca će biti slobodna da prave sopstvene greške i otkrivaju sopstveni put bez tereta da udovolje roditeljima. Ali to se može dogoditi samo kada se roditelj oseća ispunjenim u sebi. Ovo je siguran način da pomognete u podizanju zrele i samouverene dece.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR