Glas Javnosti

РОДИТЕЉИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Компјутери моћно оруђе за учење, али је тешко заштити малишане од ризика

Porodica
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 09.10.2018.

СВАКО четврто дете у предшколском узрасту и више од половине школараца већ поседују по један дигитални уређај.Истовремено, трећина родитеља није довољно упозната са дигиталним уређајима како би умели да заштите своју децу од могућих ризика који вребају на интернету.

Ова и још низ других упозоравајућих сазнања резултат су истраживања у оквиру пројекта "Безбедан интернет за целу породицу" Уницефа, спроведеног уз подршку компаније "Теленор" у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Ужичким центром за права детета.

Кључни налази овог истраживања која су, у организацији Клуба родитеља и наставника "Партнерски за образовање,"презентована Новосађанима ових дана у КЦНС, показују да се већина деце са дигиталним уређајима сусреће у веома раном узрасту.

У покушају да ограниче време проведено на интернету, две трећине родитеља дошло је у сукоб са својом децом. Зато је неопходно да се родитељи, васпитачи и учитељи укључе у едуковање деце о безбедном коришћењу савремених технологија.

По речима др Добринке Кузмановић са Института за психологију Филозофског факултета у Београду, деца млађег основношколског узраста почињу са око четири, или пет година.То је случај и у Србији и у свету.

Представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја Весна Радуловић истакла је да деца и интернет треба да се друже паметно од самог почетка, јер дигитална технологија обликује и садашњост и будућност деце пружајући им могућности које не можемо да наслутимо.

- Уколико се користи на исправан и безбедан начин, дигитална технологија може да буде изузетно моћно оруђе за учење - наглашава Радуловићева.

Препорука је стручњака да се деци предшколског узраста време проведено испред екрана ограничи на сат дневно. За децу овог узраста важно је и да дигиталне технологије користе кроз игру, уз подршку одраслих - родитеља и васпитача. За децу старију од пет година, препорука је да родитељи установе јасна правила и ограничења када је реч о коришћењу тих технолошких уређаја.

 

ПОШТЕДА ЗА ДВОГОДИШЊАКЕ

ПО препорукама стручњака, деца млађа од две године не би требало да проводе време испред ТВ екрана, рачунара, таблета и паметног телефона.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 09.10.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR