Glas Javnosti
posta

Pubertet je prolazan, dobar odnos između dece i roditelja se mora sačuvati!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Ako ste roditelj adolescenta, pubertet će vas prodrmati isto kao i vaše dete. Ne možete ga izbeći, ali možete olakšati sebi i vašem pubertetliji. Pitate se, kako?

Period adolescencije je vrlo stresan kako za dete, tako i za vas i vaše ukućane. Svesno da se nešto unutar njega menja, dete će tražiti odgovore na mnoga pitanja. Odjednom, u detetu je proradio bunt, velika snaga i volja za sve što ga okružuje, višak energije, menjanje raspoloženja, smenjivanje osećanja... Zaljubljenost i ljubav postaju središte detetove pažnje i interesovanja. Popuštanje u školi, slabe ocene i nezainteresovanost za obaveze koje je do tad imalo, detetu ne predstavlja nikakav problem. Štaviše, ne shvata razlog tome. I dok njegova najbliža okolina primećuje te promene u ponašanju, dete u pubertetu okrenuto je svom telu i vidljivim znacima odrastanja. Tada se javlja nezadovoljstvo svojim telom, osećaj stida i ranjivosti, na kraju i želja za promenom epiteta koji ga čine ružnim i neprihvatljivim u društvu, kako ono misli. 

U periodu puberteta dete će testirati granice koje mu postavlja autoritet. Deca su pod uticajem hormonskih promena, pa često ne misle ono što kažu. Zbog toga je važna komunikacija, otvorenost i razumevanje. Roditelji moraju detetu pružiti podršku, pokazati mu da nije samo i prepušteno sebi i problemu sa kojim se trenutno suočava. Ipak, ukoliko tinejdžer pređe granicu, potrebno je da snosi određene posledice. Naravno, nikako ne treba popuštati, ali ni postupati previše strogo jer time postižete samo suprotan efekat. Takođe, detetu treba dati prostora i ne ugrožavati njegovu privatnost. Problemi sa kojima će se u pubertetu sresti ne treba rešavati umesto njega. Dete mora iz grešaka da nauči da se nosi sa posledicama koje su proistekle iz napravljenih grešaka. Povučenost u sebe i odvajanje od roditelja, težnja da se bar na kratko bude sam sa svojim mislima, nikako ne znači da postoji neki ogroman problem. Iako tinejdžeri često roditeljima ne govore sve, kada budu imali neki veći problem, sigurno će se prvo poveriti roditeljima. Ako detetu stalno pomažete i rešavate sve njegove probleme umesto njega, ono neće kasnije imati samopouzdanja. Takođe, vi ste detetov uzor, ono se ugleda na vas i vaše rešenje za rešavanje problema će od vas i usvojiti. Zbog toga nije poželjno da vi kao uzor i autoritet u za isti problem ili isto pitanje u jednoj prilici popuštate, a u drugoj se držite strogo svojih načela. Zauzimanje jasnog stava dete će naučiti od vas, stoga, postarajte se da budete dosledni u ovakvim situacijama. 

I na kraju, imajte na umu da je pubertet prolazna i neophodna faza u odrastanju svakog ljudskog bića na planeti. Kako je došao, tako će i otići. Nećete ni primetiti da vaš adolescent nije više drzak, ne tera vam inat i dolazi kasno u noć već ćete sigurno jednom evocirati uspomene na ovaj segmenat života vašeg deteta.

Više o ovome pogledajte u videu:

(Izvor: Žena.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR