Glas Javnosti

Psiholozi savetuju kako BOJA NAMEŠTAJA u dečijoj sobi utiče na njihov MOZAK, neke su nedopustive

Porodica
Autor: Glas javnosti

Krečenje stana naporan je posao, pa čak i kada je u pitanju samo jedna soba obavezno morate da pomerate sav nameštaj, zaštitite podove, a zatim da izdržite taj užasni miris koji traje danima.

Zato pre nego što odlučite da ofarbate najvažniju sobu u stanu - dečiju sobu, uverite se da je dete neće prerasti za koji mesec, ali još važnije, da će boja koju izaberete imati pozitivan uticaj na njegov razvoj.

Pošto su deca izuzetno osetljiva na boje, bolje razumevanje osnovnih principa psihologije boja može vam pomoći u odabiru odgovarajuće nijanse za zidove.

Boje ne samo da imaju moć da promene izgled sobe, već se takođe kaže da izazivaju emocije i utiču na raspoloženje. Na osnovu izbora boja, okruženje deteta može ili uzbuditi, inspirisati, umiriti ili čak uznemiriti. Preporuka je da izbegavate jarke boje poput ciklama, crvene ili “vrišteće zelene” jer bi one mogle da deluju razdražujuće na dete i napregnu njegov mozak, baš kao i dečiji nameštaj u istim nijansama.

S druge strane, psiholozi su saglasni da sledeće četiri boje vrše pozitivan uticaj i da su najpogodnije za dečiju sobu :

1. Zelena

Zelena najviše podseća na prirodu, deluje umirujuće, a istraživanja pokazuju da uključivanje zelene nijanse u prostoriju utiče na poboljšanje brzine čitanja deteta, kao i na sposobnost razumevanja. Uparite je sa komadima dečijeg nameštaja od drveta ili sa onim u istoj nijansi kako biste dobili atmosferu džungle i kompletan ugođaj za vaše mališane. Možete kupiti kompletnu sobu za dvoje dece od drveta po ceni od 15.000 dinara, a idealno će se uklopiti i dečiji Montesori drveni krevet sa šatorom.

2. Narandžasta

Povezana sa mladošću i ljubaznošću, ova topla nijansa je odlična za podsticanje samopouzdanja, ekstrovertnosti i nezavisnosti kod dece. Narandžasta takođe inspiriše komunikaciju i saradnju zbog svoje društvene prirode koja ljude opušta.

3. Bebi plava

Upravo je, kako samo ime kaže, kao stvorena za bebe. Idealno se slaže uz beli krevetac, komodu i ostali nameštaj za bebe finih pastelnih nijansi čineći atmosferu prijatnom, a prostoriju obasjanu vedrinom. Savršen krevetac u bebi plavoj boji pronašli smo po ceni od 5.750 dinara, kao i hranilicu Kikka Boo slične nijanse, takođe po vrlo povoljnoj ceni.

4. Boja ljuske od jajeta

Čista bela može izgledati pomalo oštro, pa je dobra ideja da zagrejete prostor nijansom u boji ljuske jajeta. Na taj način i dalje ste u neutralnoj porodici boja, plus se ova nijansa slaže uz sve, mada najbolje uz dečiji nameštaj od svetlog drveta. Klasičan krevetac od svetlog drveta možete kupiti za 7.000 dinara ili starije mališane obradovati krevetima na sprat od punog drveta.

BONUS VIDEO: Milan Kalinić pao na FAJTERU: Ja sam dr*adžija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR