Glas Javnosti

Psiholog ukazao na dve greške u vaspitanju koje decu mogu da učine narcisoidnom

Porodica
Autor: Glas javnosti

Roditeljstvo nije lako, a podizanje emocionalno stabilne dece može da bude zahtevno.

Roditelji su često pod stresom zbog grešaka jer žele da odgajaju srećnu i dobru decu. Greške su normalne, ali ako ih roditelji nisu svesni, mogu značajno da utiču na razvoj dece.

Jedan od najgorih ishoda koje većina roditelja može zamisliti je da njihova deca postanu narcisoidna. Na sreću, mogu da sprečim taj ishod.


U podcastu Otvorene veze: Transformacija zajedno, psiholog dr Sten Tatkin otkrio je dva glavna načina na koje roditelji mogu nehotice da pretvore svoju decu u narcise.

Nepokazivanje posledica

Jedna od najvažnijih lekcija koje roditelji treba da nauče je kako da se suprotstave svojoj deci i nauče kada da kažu „ne“. Međutim, kada roditelji odbijaju da pokažu deci posledice svojih postupaka, to može negativno da utiče na odnos.

„Šta se dešava kada si nedosledan i ne znaš da se suprotstaviš? Što se mene tiče, gubim poštovanje prema tebi. Isto tako, tvoja deca počinju da te vide kao slabu i nesposobnu. Tada će početi da vas manje poštuju jer znaju da mogu da kontrolišu i manipulišu vašim postupcima“, kaže Tatkin.

Dakle, posledice su veoma važne, a roditelji koji nisu dosledni u postavljanju granica i pokazivanju posledica mogu potencijalno da odgajaju narciste.

Dakle, da bi roditelji počeli da se menjaju, treba da počnu da pokazuju deci posledice svojih postupaka.

„Deci morate pokazati posledice na način koji odgovara uzrastu. Pokažite im prirodne posledice njihovih postupaka i smatrajte ih odgovornim za kršenje pravila ili njihovo nepoštovanje“, kaže Tatkin. Pored toga, trebalo bi da modeliraju empatiju, ali sa ograničenjima.


Preterano strogo roditeljstvo

Biti previše strog, hladan ili autoritaran roditelj takođe može doprineti tome da deca postanu narcisoidna.

Psiholog objašnjava da ako roditelji ne obraćaju pažnju na osećanja svoje dece, verovatno će isto ponašanje pokazati i drugim ljudima u svom životu. Zbog toga, preterano oštar stil roditeljstva zahteva ravnotežu između ljubavi i strogosti.

Prema Američkom psihološkom udruženju: „U autoritativnom roditeljskom stilu, roditelji neguju, reaguju i podržavaju, ali postavljaju čvrste granice svojoj deci. Oni pokušavaju da kontrolišu detetovo ponašanje objašnjavajući pravila i svađajući se. Obratite pažnju nagledište deteta, ali ga ne prihvatajte uvek“.

Dakle, ova dva stila roditeljstva mogu naneti ozbiljnu štetu deci, bez obzira da li će na kraju postati narcisoidna. Kao i u svemu u životu, mora da postoji ravnoteža.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR