Glas Javnosti

JEDAN ZALOGAJ ZA MAMU, JEDAN ZA TATU...Ne terajte DETE da jede SVE IZ TANJIRA, a evo i ZAŠTO!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Roditelji i porodica imaju važnu ulogu kada je u pitanju stvaranje zdravih navika u ishrani kod dece.

Kada su deca u osetljivom uzrastu od druge do šeste godine, neretko su prilično izbirljiva po pitanju hrane. 

U nekim situacijama bi valjalo da zaboravimo na rečenice "jedan zalogaj za mamu, jedan za tatu, jedan za baku/deku/batu/seku"...

Postoje greške koje čini većina roditelja, a ima dobrih razloga zašto nikada ne treba da terate dete da pojede sve sa tanjira, piše Brightside.

Ne razvija se zdrav odnos sa hranom
Dete mora imati priliku da razume kada je gladno ili sito, kao i da razvije intuitivni odnos sa jedenjem. Sami moraju odlučiti koliko žele jesti i kada su im um i telo zadovoljeni.

Jelo nije merilo uspeha
Ne treba hvaliti dete ako jede mnogo. To njima stvara nesigurnost i zbunjenost, posebno ako se ne osećaju gladnima u svakom momentu. Isto tako, ne treba ni grditi ih ako ne jedu sve sa tanjira. Probajte s pitanjem poput: "Vidim da nisi ni probao/la svoj obrok, da li nešto nije u redu?"

Gojaznost
Rizik od gojaznosti se povećava preobilnim obrocima i prejedanjem! Emocionalne ucene često su povezane sa hranom, a osećaj krivice kod deteta često ih može voditi ka prejedanju i prekomernoj težini.

 

Telo je njihovo
Moraju učiti da upravljaju svojim telom i kao jako mali. Nekada, kada mozak pojačava osečaj sitosti, a roditelj detetu ne da da sluša mozak, to može uzrokovati probleme i slabljenje kognitivnih funkcija, upozoravaju naučnici.

Averzija
Dešava se da deca stvore averziju prema određenoj hrani, što je loše kada krenu da mrze zdravu hranu. Negativna iskustva s hranom koju roditelji forsiraju i pritisak koji se vrši mogu samo da dovedu do toga da dete više ne želi ni da proba zdravo jelo puno vitamina.

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR