Glas Javnosti

POKAZUJE ANALIZA: DECA KOJA REMETE RED U VRTIĆU ČEŠĆE SU ZLOSTAVLJANA U ŠKOLI

Porodica
Autor: Glas javnosti

Deca koja u vrtićkom uzrastu ometaju druge, ljute se i svađaju, verovatno će biti maltretirana kada krenu u treći, četvrti ili peti razred, pokazala je analiza organizacije The 74 Million.

Otkriveno je da su dvostruko veći izgledi da će decu koja u vrtiću remete red kasnije u školi zadirkivati, udarati, prozivati, izostavljati iz igre i lagati o njima, za razliku od njihovih vršnjaka koji su uzornog vladanja prenose kerefeke.org.rs.

- Naši nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjima koja dokumentuju da je veća verovatnoća da će deca iz siromašnih porodica ili s poteškoćama u obrazovanju biti zlostavljana nego njihovi vršnjaci iz bogatijih porodica ili oni koji su akademski veštiji -, kažu.

Otkriveno je i da je veća verovatnoća da će dečake gurati ili udarati, dok se devojčice češće zadirkuju. Deca s teškoćama u razvoju, posebno dečaci, češće će biti zlostavljana.

- Školarci koji su žrtve maltretiranja i nasilja verovatno će kasnije biti depresivni, teskobni i suicidalni, kao i nezaposleni, siromašniji i konzumenti droga. Ti su rizici jednako veliki kao oni koji su povezani sa smeštajem u udomiteljske porodice ili zlostavljanjem -, ističe organizacija koja sprovodi istraživanja o zlostavljanju u osnovnim školama u SAD-u.

Rano prepoznavanje može pomoći deci koja su zlostavljana i tako ograničiti potencijalnu štetu. Prevencija je efikasnija kada se sprovodi dok su deca još mala, ističu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP