Glas Javnosti

Podrška ženama tokom epidemije virusa: SOS telefon za žrtve nasilja u Kruševcu

Porodica
Autor: Glas javnosti

Od januara do decembra 2019.godine, podršku je putem SOS telefona zatražilo 55 žena sa iskustvom nasilja u porodici

KRUŠEVAC-UPRKOS epidemiji virusa korona, SOS služba za pomoć žrtvama nasilja u porodici nastaviće s radom. U Udruženje žena “Peščanik” predočavaju za “Novosti” da će na pozive upućene putem broja telefona 066 006 606 odgovarati od ponedeljka do subote od 10 do 13 sati, a da se individualni razgovori između savetnica i korisnica u samom prostoru udruženja obustavljaju usled vanrednog stanja do daljnjeg.
 
- Kako iskustvo govori da nasilje u porodici može biti pojačano u situacijama povećane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva, apelujemo na zvanične organe, posebno pružaoce usluga da to imaju u vidu i ženama i deci, koji zatraže pomoć, obezbede pravovremenu i kvalitetnu podršku i zaštitu-napominje Snežana Jakovljević,zastupnica Udruženja.
- Svim građanima i građankama želimo da budu bezbedni i da sačuvaju svoje zdravlje.

Od januara do decembra 2019.godine, podršku je putem SOS telefona zatražilo 55 žena sa iskustvom nasilja u porodici.


Ukupan broj poziva u istom periodu bio je 172, što znači da su određene korisnice zvale više puta, dok je broj individualnih razgovora sa njima u prostoru servisa bio-120.


-Broj pruženih usluga bio je najmanje tri puta veći od broja žena, s obzirom da se jednoj ženi pružaju najmanje tri različite usluge-kažu u “Peščaniku”.-Od osnivanja 2009. godine, SOS telefonu se za informativnu, emocionalnu i pravnu podršku obratilo više od 700 građanki.


Osim direktne podrške ženama u situaciji nasilja, Udruženje žena iz Kruševca radi i na prevenciji nasilja organizovanjem javnih akcija i događaja, radionica i sastanaka sa ženama u Rasinskom okrugu.


PRIJAVE
Prema podacima “Novosti”, Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu registrovalo je tokom 2018.godine-286 slučajeva nasilja u porodici, gde je osumnjičeni suprug ili partner. Od januara do 15.oktobra zabeleženo 336 prijava,dok je Centru za socijalni rad podneto je 849 zahteva u istom periodu.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR