Glas Javnosti

Po čemu su zapravo srednja deca uspešnija?

Porodica
Autor: Glas javnosti

Sindrom srednjeg djeteta objašnjava fenomen da se srednje dijete u obitelji osjeća zanemareno i nevoljeno u odnosu na svoju braću ili sestre.

Posljednji podaci pokazuju da je taj sindrom zapravo mit, a stručnjaci tvrde da srednja deca razvijaju sposobnosti pomoću kojih su uspešnija od ostalih.

Za razliku od starijih i mlađih, srednja deca znaju deliti. Od prvog dana oni dele prostor, igračke, vreme i ljubav roditelja. Zbog toga su veštiji u situacijama s većom grupom ljudi. 

Zbog nedostatka pozornosti kod kuće, pokazalo se da neka srednja deca imaju niži osećaj samopoštovanja od svoje braće i sestara. Iako to može biti slabost, pomaže kod nekih situacija.

Istraživanja su pokazala da su srednja deca sretnija i zadovoljnija u braku od ostalih. To se događa jer su skloniji kompromisima, znaju bolje rešiti sukobe i njihovi odnosi su dugotrajniji.

Starije dete ima prirodnu moć nad braćom i sestrama, najmlađi ima saosećanje od ostalih, a srednje zna odlično pregovarati jer su učili biti dobri i strpljivi slušatelji. Oni nisu najglasniji, ali su najuverljiviji.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR