Glas Javnosti

PEDIJATAR OTKRIO: Evo žašto DETE JEDE ZID ili ZEMLJU?

Porodica
Autor: Glas javnosti

Pedijatar Slavko Dušanov otkrio je zašto se desi da dete počne da grebucka i gricka zid. On je objasnio šta je uzrok ove čudne pojave i kako je se rešiti.

Doktor otkriva zašto se desi da dete počne da grebucka zid, pa u usta trpa malter, kreč, pa i zemlju, kablove po kući.

-To je zbog manjka gvožđa, tj. zbog anemije koja se javlja usled tog manjka. Pritom, druge simptome nedostatka gvožđa je lako zanemariti (malaksalost, pospanost, nezainteresovanost), pa roditelji često reaguju tek kad vide tako nešto neobično. A ispostavi se tad da je anemija tu već duže vreme, što nije dobro-  kaže doktor, koji se u dugogodišnjoj praksi susretao sa dosta ovakvih slučajeva.

Slavko Dušanov otkriva i šta je najčešći uzrok anemije kod mališana.

-Dete posle rođenja, pošto je od majke izvuklo zalihe, ima obezbeđenu količinu gvožđa za prvih šest meseci života. Međutim, ako je majka bila anemična, a u trudnoći nije koristila gvožđe, onda dete posle šest meseci verovatno više neće imati dovoljno ovog minerala, a posebno ako ne sisa, kaže on za  za portal Nova.rs. 

 

Doktor kaže i da se problem produbljuje ako deca piju mnogo mleka, posebno više od 700, 800 ml u 24 sata.

-Mleko i mlečni proizvodi vezuju za sebe gvožđe i dete ga onda izbaci iz organizma, ne sačuva ga. Zato je u ovakim situacijama važno razmisliti o terapiji i ishrani.

Dušanov dalje objašnjava da je za početak važno uraditi krvnu sliku, pritom, ne samo odvojeno gvožđe jer to ne može da pokaže celokupnu situaciju.

Što se tiče rešenja za ovaj problem, doktor kaže da će odabrani pedijatar odrediti terapiju, tj. savetovati kako da se manjak gvožđa nadomesti, i kaže da osim supstitucije koja se propisuje, važan faktor jeste i ishrana.

 NE PROPUSTITE

 

-Najbolje je meso, i pileće, i svinjsko i goveđe, kao i žumanca. Deci se danas zato posle šest meseci u ishranu uvode ove namirnice. Istina je da gvožđa ima i u povrću, posebno u spanaću, ali to gvožđe ima drugu valencu, pa se više izbacuje kroz stolicu, a vrlo malo se apsorbuje u organizam.

Za kraj doktor Dušanov kaže da nema mnogo brige ako dete jed zid jer ne može mnogo da mu naškodi.

-Priroda se pobrinula da se sve to reguliše i izbaci iz tela, da ne dođe do trovanja i slično, a u najgorem slučaju dete može da dobije gliste. Ali svakako treba reagovati jer je to pokazatelj da nešto nije u redu. Zato ako vidite da dete jede malter, zid, zemlju – idite kod lekara i za početak uradite krvnu sliku- zaključuje on. 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR