Glas Javnosti

OVO SU ČESTE GREŠKE U VASPITANJU DECE koje se mogu NEGATIVNO odraziti u odraslom dobu

Porodica
Autor: Glas javnosti

Ovo su česte greške u vaspitanju dece

Koliko god roditelji nastojali da ne prave greške u vaspitanju dece, one su neminovne. Stručnjaci kažu da postoje greške koje mališani mogu da oproste, ali i one koje ne zaboravljaju.

Jedna od ključnih stvari je kontrola i nedostatak poverenja. Neka deca su stalno pod nadzorom odraslih, ne smeju nigde da izađu iz kuće bez njihovog znanja i pristanka, ali postoje i roditelji koji nisu tako rigorozni. Stručnjaci naglašavaju da je veoma važno pokazati poverenje prema najmlađima, jer oni iz toga crpe samopouzdanje. Ako roditelji sumnjaju u svoje dete, onda će mu biti teže da bude uspešan u bilo kojoj profesiji. Sve je mnogo lakše kada postoji poverenje.

Neće moći samostalno da odrastu ako ih roditelji stalno kontrolišu i nadziru. Recimo, sa 16 godina možete da se suočite sa poražavajućim saznanjem da vaše dete nije u stanju da uradi ništa odgovorno. Ako su otac i majka uvek kontrolisali mališane, nisu dopuštali da budu odgovorni i nezavisni, to će se odraziti na njih i kada odrastu.

Takođe, nikad nemojte upoređivati decu sa bilo kim, veoma su osetljiva po tom pitanju i neće vam oprostiti. Mališani koje roditelji nisu upoređivali s drugom decom, postali su samouvereni, dok su ovi drugi i u zrelom životnom dobu sebe poredili sa ostalima. To može kod njih razviti depresiju, nesigurnost i zavist.

Glas javnosti / P40S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR