Glas Javnosti

OVIH 5 STVARI NE SMETE DA ČISTITE SIRĆETOM: Evo kakve bi bile posledice

Porodica
Autor: Glas javnosti

Sirće je veoma korisno za čišćenje, ali postoje stvari u domu koje nipošto ne smete čistiti sirćetom, jer se mogu oštetiti.

Elektronski uređaji

Iako sirće dobro čisti prozore, može oštetiti zaštitni sloj, odnosno premaz protiv odsjaja na ekranima televizora, mobilnih telefona i kompjuterskih monitora, piše Real Simple.

Ploče i podovi od prirodnog kamena

Čak i ako su vaše prelepe ploče i podovi od prirodnog kamena zapečaćeni, ne bi trebalo da koristite sirće za čišćenje granita, mermera ili krečnjaka. Nivo kiseline u sirćetu je prejak za materijal i može izazvati korodiranje ili oštećenje zaptivača. Pored toga, površine se mogu istrošiti, promeniti boju i izgubiti svoj sjaj i glatkoću. Sirće kod livenog gvožđa izaziva rupice i rđu na površinama od livenog gvožđa. Nikada ne dozvolite da sirće dugo stoji na livenom gvožđu.

Kuhinjski noževi i uređaji od nerđajućeg čelika

Sirće može da izazove udubljenje na sečivima noževa od nerđajućeg čelika i završnim obradama uređaja, posebno ako se ostavi da stoji neko vreme.

Voštane i neobrađene drvene površine

Dok se razblaženo sirće može koristiti za čišćenje podova i ormara obloženih poliuretanom, nerazređeno sirće će izazvati promenu boje i može „pojesti“ neke ivice na voskom ili neobrađenom drvetu.

Gumeni predmeti i creva

Nerazblaženo sirće je previše jako za upotrebu na gumenim stvarima i crevima u nekim malim aparatima, mašinama za pranje sudova i mašinama za pranje veša i može izazvati dezintegraciju nekih vrsta gume, prenosi Krstarica. Pre upotrebe sirćeta za čišćenje unutrašnjosti ili spoljašnjosti uređaja, pogledajte uputstvo za uređaj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR