Glas Javnosti

OVE TRI OSOBINE DETE MOŽE DA NASLEDI SAMO OD MAJKE: Evo koje karakteristike nam donosi MAJČINA LINIJA!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Dete nosi DNK oba roditelja i zbog toga liči i na oca i na majku, ali neke karakteristike dete može isključivo da nasledi od majke.

Ove karakteristike nam donosi samo majčina linija i na ovo očevi nemaju nikakav uticaj.

Inteligencija

Veliko istraživanje škotskog univerziteta u Glazgovu, tokom kojeg su ispitali više od 12.600 mladih između 14 i 22 godine starosti, utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. Najveći uticaj imala je majka. Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na majčin. Američki naučnici potvrdili su u svom istraživanju da žene češće prenose gene koji oblikuju dečju inteligenciju jer se prenose X hromozomima, kojih žene imaju dva, a muškarci jedan.

Sklonost ga gojenju

Da li će dete biti gojazno, zavisi isključivo od majke jer deca nasleđuju njen metabolizam – ako je ona gojazna, veće su šanse da i deca budu.

 

Starenje

Način na koji starimo takođe zavisi od majčinih gena. Naučnici sa nemačkog Instituta Max Planck otkrili su da DNK iz mitohondrija, koji nasleđujemo isključivo od majke, može delimično da kontroliše starenje. Ali, istraživanje je sprovedeno na miševima, a ne na ljudima, pa su naučnici istakli da su za potvrdu ove teze potrebna dalja istraživanja

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR