Glas Javnosti

OPREZNO SA SVETLEĆIM UKRASIMA! Obratite pažnju na OVE STVARI da vam ne presednu praznici

Porodica
Autor: Glas javnosti

Svetleći lampioni, pre svega pojedinih kineskih proizvođača, koji nemaju sertifikate o bezbednosti, mogu lako dovesti do kratkog spoja.

Dešava se  da požar izazovu neispravne instalacije koje dođu u dodir sa vodom i vlagom, ali problem mogu izazvati i dotrajali svetleći novogodišnji ukrasi, pogotovo oni kupljeni bez deklaracije.

Savet koji bi trebalo da uradimo jeste da pre nego što postavimo  ukrase na zavese i jelke, obavezno pre upotrebe proverimo da li su ispravni.

Novogodišnji praznici u većini domaćinstava nezamislivi su bez ovih svetlećih ukrasa koji se stavljaju na jelke, ali i svuda po kući kako bi dočarali prazničnu atmosferu. Međutim, upućeni upozoravaju da mnogi od njih nisu bezbedni i da začas može izbiti požar ukoliko se lampice nalaze u neposrednoj blizini makar jedne žice iz kabla.

 Sijalice bez sertifikata, koje se kupuju na neproverenim mestima, svakako mogu biti jako opasne, jer potencijalno mogu izazvati požar. Građani ih često kupuju zato što su jeftinije. Međutim, ekonomski motivi ne bi trebalo da budu presudni, te bi svi trebalo da povedemo računa i da ih kupujemo u proverenim radnjama, i to samo one koje imaju potrebne dokaze o bezbednosti.

U toku predstojećih praznika, kao i svake godine, imamo povećan broj požara na građevinskim objektima, pre svega na stambenim, koji su uzrokovani ljudskim faktorom. Nemar, nepažnja, ponekad i namera izazivaju ove nesreće. Svi elektrouređaji koje koristimo u domaćinstvu su potencijalni izazivači, kao i otvoreni plamen. Kad tome dodamo i novogodišnje ukrase koji koriste električnu energiju, opasnost je još veća – rekao je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović.

On je savetovao sugrađanima da povedu računa o korišćenju ukrasa na zavesama i jelkama i naglasio da obavezno pre upotrebe provere da li su ispravni.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP