Glas Javnosti

Neverovatno! I tate mogu imati simptome trudnoće!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Zvuči pomalo neverovatno da i tate mogu imati simptome trudnoće, međutim, ovaj fenomen, poznat pod nazivom "Kuvada sindrom", to opovrgava. Naime, ovi simptomi se javljaju kod budućih očeva tokom iščekivanja bebe.

Kada žena ostane u blagoslovenom stanju, budući očevi takođe osećaju neke promene. "Kuvada sindrom" javlja se i kod potpuno zdravih muškaraca, međutim, ovi simptomi se ne tretiraju kao mentalni problem, ali mogu biti veoma česti. Mogu se manifestovati i psihički i fizički: mučnina, gorušica, grčevi u nogama, glavobolje, smanjenje libida, anksioznost, depresija.

Razlog zbog kojeg se ovo dešava i muškarcima leži u tome, tvrde naučnici, što muškarci ne mogu da rađaju, pa usled podsvesne ljubomore, imaju ove simptome. Takođe, u isto vreme imaju i osećaj krivice što su doveli do toga da se partnerkino telo menja, a može biti i problem marginalizacije muškarca tokom trudnoće njegove lepše polovine. Ove teorije nisu, međutim, i dokazane. Čini se da "Kuvada sindrom" ima veze sa nivoom hormona, pre svega testosterona. 

Mnogi muškarci reaguju stresno u ovakvim situacijama, pa su neki više skloni hormonskim promenama tokom trudnoće partnera. Dobro je da budući roditelji budu upoznati sa ovim simptomima i da budu spremni da se i to može desiti. Bilo kako bilo, ukoliko je to potrebno, nije loše posavetovati se sa lekarom, a kroz razgovor razjasniti i pričati o osećanjima. Nekad je dovoljno pokazati samo razumevanje, otvoriti se i reći čega se plašimo. Potpuno je u redu osećati strah pred neizvesnošću, međutim, priroda radi svoje. Tako, kada mališan dođe u vaš dom, sve će to proći.

(Izvor: YUMAMA)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR