Glas Javnosti

Nekoliko korisnih saveta za podučavanje dece o upravljanju vremenom

Porodica
Autor: Glas javnosti

Kako da svoju decu pripremimo za uspeh koji će trajati tokom školske godine a i kasnije? U nastavku teksta pročitajte par dobrih saveta, koji će deci pomoći da savladaju obaveze a vama će olakšati.

Odredi te vreme za spavanje
Olakšajte svojoj deci rutinu spavanja jednu ili dve nedelje pre početka škole. Deci uzrasta 5 do12 godina potrebno je 10 –11 sati sna dnevno. Odredite razumno vreme za spavanje i držite se toga,ne popuštajte.

Potrudite se da razumeju zašto je vreme važno
Pomozite im da razviju veću svest o vremenu tako što ćete kupiti sat i naučiti ih kako da mere vreme potrebno za obavljanje rutinskih zadataka.

Naučite ih da planiraju
Dajte im kontrolnu listu, uključujući šta treba da urade i u koje vreme da to urade, tako da odgovara za svoj raspored. Da li detetu treba sportska oprema za vanškolske aktivnosti? U koliko sati vaše dete treba da ustane da bi bilo spremno na vreme?

Utvrdite vreme obroka
Postavljanje redovnog vremena obroka za celu porodicu ne samo da će deci pomoći da postanu svesnija vremena, već im pomaže da vreme provode zajedno kao porodica.

Neka deca izraze zabrinutost
Pružite svojoj deci priliku da izraze ono što ih brine zbog povratka u školu. Nova očekivanja nastavnika, pravila ili nova škola mogu izazvati anksioznost. Jednom kada podele zabrinutost, shvatiće da rešenja postoje.

Ne budite menadžer već trener svojoj deci
Povratak škole donosi dodatne odgovornosti i više mogućnosti za sukob roditelja i deteta. Kao menadžer gnjavite svoju decu da nešto treba da urade, jer se osećate odgovornim za ishod. Kao trener, umesto toga ponašate se kao brižni autsajder koji pruža smernice i podršku. Osnažite svoju decu činjenicama, a zatim se odstupite i dozvolite im da sami donose odluke - dobre ili loše. Oslobađa za svakoga i dugoročno gradi samopouzdanje dece.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR