Glas Javnosti
posta

MIRISI NAŠEG DETINJSTVA: Ove vrste cveća su gajile naše bake, a mnoge od njih danas je teško pronaći

Porodica
Autor: Glas javnosti

Cveće koje su naše bake gajile je nekako bilo posebno lepo i mirisno, a mnoge vrste danas gotovo i da ne postoje.

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris, piše Agroinfo.rs

Cveće koje su gajile naše bake nije zahtevalo posebnu negu. To su biljke koje su bile otporne na mnog štetočine, imale su neobičan oblik cveta, bile su otporne na sušu, a ipak ispoljavale svoj puni potencijal.

Mogli su se sresti najrazličitiji oblici i boje, cveće posađeno u malim lejama ili uz kuću, tako da su više biljke uvek bile iza, dok su prednje mesto zauzimale niske vrste. Tako se ranije najviše mogao sresti božur, snežne kugle, hortnezije, jagorčevina, lepi dečko, zevalice, muškatle, kadifa, petlova kresta, ali i nezaobilazne ruže, prkos i slično.

Zevalice

Pixabay free

Zevalica je  je otporna, nezahtevna cvetna vrsta, može da prezimi na otvorenom i već u proleće ponovo cveta u prelepim bojama. Sade se u grupama kako bi njihovi relativno mali cvetovi došli do izražaja. Pritiskom na donji deo cveta otvara se gornji pa su po tome dobili ime. Kod nas je još poznata i kao žabica, arslanaga, vuki, lavovo rilo.

Božur

Pixabay free

Razne vrste božura rastu divlje i gaje se kao naše omiljeno narodno cveće. To je zeljasta ili poludrvenasta biljka sa podzeminim krtolasto zadebljalim stablom, sa dvojno, trojno ili višestruko deljenim, naizmenično raspoređenim listovima. Božur ima prelep, krupan cvet koji se javlja u najrazličitijim bojama, a vrsta cveta od marta do maja.

Petlova kresta

Pixabay free

Cveće koje je neobičnog izgleda koje podseća na krestu petla i koje je nijansi od roze do jarko crvene. Vrlo je dekorativno i bilo je neizostavni deo starih bašta. Danas se još može sresti, ali ređe.

Hortenzije

Pixabay free

Ovo cveće je nekada bilo zastupljeno u svim dvorištima. Vrlo je malo starih sorti sačuvano, dok se danas prodaju hibridi koji su dosta osetljivi na vremenske uslove, teško uspevaju i nemaju miris. Javljaju se u različitim bojama i rastu žbunasto dok cvetne lopte očaravaju svojom lepotom.

Lepi čovek

Pixabay free

Još jedna zaboravljena vrsta koja se retko gde još može naći. Sadi se u grupama, a cvetovi su bele, roze i ljubičaste boje. Mogu se kombinovati sa drugim cvećem ili travama kada posebno dolaze do izražaja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR