Glas Javnosti

Korisno i zabavno: Dok ste svi kod kuće, učite klince da kuvaju

Porodica
Autor: Glas javnosti

Razlozi da naučite decu da kuvaju su brojni (između ostalog, brza hrana je skupa i nezdrava...), ali najvažnije je da im time dajete veće šanse da zdravije odrastu.

Kad dete naučite da proceni svežinu namirnica, da sastojke pretvori u ukusan obrok, vi ga pravilno usmeravate tako da može da pravi mudre izbore u ishrani i kasnije, tokom odraslog doba.

Decu treba uključiti u pripremanje hrane još u ranom uzrastu, u zavisnosti od njihove spretnosti i zainteresovanosti. Važno je da znamo sa čim treba da startujemo.

 
U uzrastu od tri do šest godina deca mogu da peru voće i povrće, serviraju, čiste trpezarijski sto, asistiraju prilikom pripreme hrane (dodaju namirnice, mešaju sastojke u činiji...), čiste radni pult, stavljaju papir za pečenje u pleh, oblikuju kolače pomoću modlice...

Deca uzrasta od šest do deset godina će vam pomoći čitanjem recepata, pisanjem spiska za kupovinu potrebnih namirnica, dodavanjem sastojaka prilikom kuvanja (pomoću merice), mućenjem mase električnim mikserom, pripremanjem voća i povrća za upotrebu, i slično.

Aktivnosti u kuhinji za decu starosti od deset do trinaest godina: pripremanje jednostavnih jela po receptu - uz malu pomoć, korišćenje mikrotalasne pećnice i šporeta, rendanje namirnica, korišćenje noža - uz nadzor.

Tinejdžeri već sami mogu da planiraju zdrav obrok, kao i izbor jela koja će se posluživati na žurci ili prilikom neke posebne večere, mogu da spremaju jelo po receptu, prave spisak namirnica za nabavku, spremaju složenija jela - uz nadgledanje.

Pored kuvanja, važno je da dete nauči i da održava higijenu u kuhinji. U zavisnosti od uzrasta, organizujte ga da opere ili obriše posuđe, očisti radnu ploču i slično. Važno je da se kuhinja napusti tek kada sve ostane čisto iza vas.

Takođe, pored toga što ćete preduzeti sve mere opreza da kuhinju učinite bezbednom, naučite decu da i sama budu oprezna, da vode računa o sebi.

Izvor: srbijadanas.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR