Glas Javnosti

KOJU HRANU SPREMATI DECI ZA DORUČAK? Pogledajte OVDE 4 saveta ČUVENE nutricionistkinje

Porodica
Autor: Glas javnosti

Svaka mama se iz dana u dan pita šta je najbolje da spremi deci za doručak. Doručak je najvažniji obrok u toku dana, te se majke trude da on bude što zdraviji, hranljiv i ukusan. Nutricionistkinja preporučuje da deca doručkuju u prvih sat vremena od ustajanja:

Šta treba da sadrži dečji doručak
- Važno je da doručak sadrži složene ugljene hidrate, najbolje iz žitarica. Pored žitarica u dečijem doručku se preporučuju punomasni mlečni proizvodi, jaja, povrće… Domaće paštete od mesa, ribe ili orašastih plodova, takođe se preporučuju, kao i semenke kao dobar izvor oligomasnih kiselina. Ako ste u mogućnosti, lepo dekorišite doručak - za sajt Trudnoća i zdravlje preporučuje nutricionistkinja Milijana Šarac i daje tri recepta za zdrav doručak koje će deca voleti.

Palenta sa semenkama


Sastojci: palenta 75 g, voda, susam 10 g, suncokret 5 g, sir 20 g. Dodatak je 20 g pavlake i 150 ml čaja.

Palenta je odličan izvor složenih ugljenih hidrata, oligo masnih kiselina kao i kalcijuma. Sprema se tako što se semenke ispeku na suvom tiganju dok ne porumene. Palenta se kuva na vodi 1:5, kada voda provi dodati palentu i kuvati najmanje 10min a onda dodati semenke, sir i pavlaku. Sve izmešati . Konzumirati uz čaj.

Pašteta od oraha

Sastojci: 30 g oraha, so, beli luk, 5 g senfa, mešavina suvih začina i malo vode. Uz paštetu servirajte 60 g paradajza, 40g hleba i 150 ml kiselog mleka.

Ova pašteta je pre svega izvor oligo masnih kiselina, jednostavno se sprema, tako što se svi sastojci izmiksaju u blenderu a konzumira se uz integralni hleb, salatu i šolju kiselog mleka.

Jaja sa povrćem iz rerne


Sastojci: 2 jajeta, sveža paprika 30 g, brokoli 30 g, tikvica 30 g, mleko 15 ml, so, začini i 40 g hleba.

Jaja su jedna od nutritivno najkompletnijih i najbogatijih namirnica. Ona su bogat izvor proteina, vitamina D i vitamina B grupe, ali i joda, i selena. Potrebno je razmutiti jaja i dodati usitnjeno povrće kao i začine. Nakon toga mešavinu razlite u kalupe za mafine i pecite u rerni. I ovaj obrok se naravno konzumira uz hleb. Jaja su veoma bitna namirnica u ishrani dece. Sadrže lako iskoristive protein kao i masti koje su u jajima jedine slobodne i lako svarljive.

Sirovi ajvar

Sastojci: crvena paprika 40 g, tikvica 30 g, beli luk, maslinovo ulje 5 ml, aleva paprika 2 g. Uz to ide 40 g hleba i 150 ml jogurta.

Sirovi ajvar je bolja i zdravija varijanta klasičnog ajvara. Odličan način da deci u ishranu ubacite tikvicu. Konzumira se uz integralni hleb i šolju jogurta a sprema se tako što se sve namirnice izblendiraju.

(Glas javnosti/Zena blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR