Glas Javnosti

Ko je kriv što je vaš mališan probirljiv? Kako izbeći jednoličnu ishranu?

Porodica
Autor: Glas javnosti

Kada dete preskače obroke jer nije zadovoljno onim što ste mu servirali, kada mrljavi i jede dugo uz vrpoljenje i okretanje u stolici, vi ne znate kako da ga nahranite. Pribegli ste svim mogućim sredstvima, ali što je efekat bio jači, mališan je još više odbijao da jede ili probirao hranu. Ko je za to kriv i šta možete da uradite?

Kada vaše dete bira hranu koje će pojesti ili se razvlači dok jede, mrljavi ili, prosto odbija da pojede to što ste mu spremili, često vam se dogodi da detetu date to što traži samo da bi nešto pojelo. Jedna od najčešćih grešaka roditelja jeste popuštanje, kao i nuđenje grickalica između obroka. Dete se tako zasiti, pa je i normalno što odbija da ruča. Opet, tu su i oni roditelji koji forsiraju dete i po svaku cenu žele da ga nateraju da pojede svoj obrok. To opet vuče u drugu krajnost, jer dete tako stvara odbojnost prema hrani umesto da prema njoj oseća uživanje i prijatnost dok jede. 

Foto: Pixabay

Za ovakvo detetovo ponašanje krivi su roditelji ili bake i deke koji ga čuvaju i popuštaju mu prilikom probiranja hrane. Isto tako, kada ono jede samo određenu hranu koju voli, stvara se jednoličnost u ishrani, što uopšte nije dobro po detetovo zdravlje. S toga je potrebno reagovati na vreme, dok je dete još uvek malo. Kada poraste, imaćete još veći problem. Mnogi roditelji prolaze kroz ovu fazu u detetovom razvoju, ali najvažnije je pravilno reagovati dok je problem još u povoju. Potrebno je stvoriti dobre navike prilikom jela, jer će vam to biti veoma važno za kasnije, kada dete poraste. Takođe, roditelji često nesvesno greše zbog straha da će dete ostati gladno. 

Potrebno je samo malo upornosti, doslednosti i istrajnosti u borbi sa ovim problemom. Pokušajte da objasnite detetu da se recimo u spanaću krije gvožđe, od kojeg će mu mišići biti snažni kao kod Mornara Popaja. Recite mu da njegov omiljeni lik iz crtaća obožava boraniju ili grašak. Ili, servirajte mu hranu na dekorativan način, to će ga naterati da je pojede. 

Foto: Kuvajuživo.net/Printscreen

Deca uče celog života, a navike stvaraju zahvaljujući vama. Vi ste njihov uzor, pa se svojski potrudite da im svojim primerom pokažete kako treba jesti, kako se ponašati za stolom, gde držati ruke... Nemojte dete nagrađivati slatkišima ako ispuni ono što ste od njega tražili: "Ako pojedeš ovo, dobićeš čokoladu" rečenica je koja će vas naterati da zažalite. Prvo, dete će znati da ste ga ucenili i primorali da pojede ono što ne želi. Drugo, kasnije će samo ovaj šablon primenjivati na sve ostale situacije i probleme sa kojima se bude susretalo. Zato, učite vaše mališane da od malih nogu znaju šta jedu, kako jedu i zbog čega je to važno. Pokažite im bonton za stolom, pa će vam sutra i dete biti zahvalno i vi ćete znati da ste učinili dobru stvar.

(Izvor: Blic Žena)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR