Glas Javnosti

Kijanje kod beba: Više od prehlade, manje od problema

Porodica
Autor: Glas javnosti

Pre nego što pristupim kreiranju obogaćene verzije teksta, započnuću istraživanje kako bih prikupio više informacija o temi.

Nakon toga, kreirat ću novu verziju teksta koja će uključivati dodatne informacije i uvide.

Kijanje kod beba, iako često može zabrinuti roditelje, uglavnom nije razlog za brigu. To je prirodan i zdrav refleks koji pomaže bebi da očisti disajne puteve od prašine, dlaka ljubimaca, i drugih iritansa iz vazduha. Osim toga, mali nosići beba su uski, što dodatno olakšava da nešto zapuši nos i izazove kijanje kao reakciju na blokadu​.


Bebe često kijaju i zbog održavanja higijene nosa. Pedijatri savetuju čišćenje nosića smotuljkom vate natopljene fiziološkim rastvorom kako bi se oslobodili nosni putevi, što bebi olakšava disanje, posebno pre hranjenja​​. U nekim situacijama, beba može kijati kako bi otvorila nosnicu koja je privremeno blokirana tokom dojenja ili zbog položaja​​.


Važno je napomenuti da kijanje samo po sebi nije znak bolesti, ali ako je praćeno drugim simptomima poput kašlja, povišene temperature, ili otežanog disanja, to može biti indikacija na prehladu, grip, ili neku drugu infekciju, i tada je preporučljivo konsultovati pedijatra​. Alergije takođe mogu izazvati kijanje, posebno ako beba ima kontinuirani kontakt sa alergenima poput prašine, polena, ili dlake kućnih ljubimaca​.

Ukoliko ste zabrinuti zbog čestog kijanja vaše bebe i sumnjate na alergiju ili neku drugu bolest, najbolje je da se obratite pedijatru koji može pružiti adekvatan savet i eventualno preporučiti odgovarajući tretman.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR