Glas Javnosti

KEŠ JE KEŠ! Ako još uvek mozgate šta za poklon, ekonomisti imaju rešenje

Porodica
Autor: Glas javnosti

Ukoliko i dalje imate dilemu šta izabrati od poklona za predstojeće praznike, ekonomista Tereza Gilardući smatra da često kupujemo pogrešne stvari a to utiče na kućni budžet.

Po njenom mišljenju, ljuudi uglavnom troše više na poklone, nego što se očekuje.

U proseku, na godišnjem planu, u SAD ta suma iznosi 650 dolara, a "niko nije srećniji zbog toga".

Ljudi daju skupe poklone partnerima koji raskinu sa njima, a svaka peta osoba se zaduži na Božić. Izdavači mi kažu da je januar odlično vreme za prodaju knjiga koje se tiču finansijskih saveta. Skoro uvek, poklon za primaoca ima manju vrednost, u odnosu na to koliko je plaćen, otkriva dalje Tereza Gilardući.

Kada se saberu svi ti nepotrebni pokloni koji uglavnom završe kao odbačeni ona je došla do podatka da svaki amerikanac izgubi 170 dolara po osobi ili 32 milijarde dolara.

Iako smatra da je najbolji poklon ipak novac dodaje da ne treba zanemarivati simboličnu vrednost poklona. Darovi su često prvi korak u izgradnji društvenog odnosa, a kada se oni odbijaju ili ne uzvraćaju, odnosi se prekidaju.

Pokloni su nesumnjivo deo globalne kulture, nešto što se očekuje u vreme praznika, ali ne samo to. Iako je novac praktičnije rešenje, može odati utisak da se onaj ko poklanja "nije dovoljno potrudio", te mu je bilo jednostavnije da samo stavi pare u kovertu,prenosi Biznis Telegraf.

BONUS VIDEO: Vesna Rivas ispričala psihoterapeutu šokantne detalje o svom životu…

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP