Glas Javnosti

KAKO DECI DA SE SAČUVA ZDRAVLJE: Jedna aktivnost im mnogo znači a nije skupa

Porodica
Autor: Glas javnosti

Deca sve više vremena provode za računarima što im dovodi do lošeg zdravstvenog stanja u vidu pogoršanja vida, iskrivljene kičme ili gojaznosti. Kako ne bi roditelji imali muka i trošili novac na silne terapije ili lekove, ima rešenja.

Polaznom tačkom za borbu protiv sedalačkog načina života najbolje se rešava šetnjom, jednog od glavnih problema našeg vremena, kako piše „You Are Mom“, a prenosi Index.hr.

Iako su deca nemirna i stalno u pokretu, to pomalo prestaje da bude univerzalna norma. Jedan od uzroka toga je prekomerna upotreba elektronskih uređaja koji su postali glavna zabava u mnogim domovima.

Jedna od glavnih prednosti hodanja, kako kod dece tako i kod odraslih, zasniva se na suzbijanju sedalačkog načina života. Danas deca dugo sede ili leže, bilo u školi ili kod kuće.


Zbog toga aktivnosti koje uključuju hodanje mogu da budu početna tačka za sticanje zdrave navike u svakodnevnoj rutini.

Istovremeno, hodanje može da bude i most za druge vrste korisnih aktivnosti, kao što je bavljenje sportom.


Učenje je jedan od najvažnijih aspekata života deteta, a boravak u školi oduzima veliki procenat njegovog dana i u školu dete ulaže najviše truda.

Međutim, ponekad nedostatak koncentracije i motivacije mogu da prekinu upijanje novih znanja i veština.

Povećanje telesne aktivnosti kod dece pogoduje koncentraciji, stimuliše maštu i povećava motivaciju. To je zato što fizička aktivnost povećava količinu oksidovane krvi koja stiže do mozga, kao i do drugih ključnih delova tela.

Među najpoznatijim dobrobitima hodanja je poboljšanje zdravlja srca, pluća i cirkulacije.

Kako bi deca stekla ove fizičke prednosti, dobra je ideja svakodnevno šetati najmanje 30 minuta, pa čak i s varijacijama u intenzitetu.

Hodanje je najbolja alternativa za postizanje forme, a deca profitiraju u tome kao i odrasli. Ako su redovno aktivna, deca mogu da razviju različite telesne i motoričke kapacitete, među kojima se ističu izdržljivost i snaga.

Osim toga, moguće je poboljšati agilnost i fleksibilnost, ali te veštine zahtevaju kombinovani rad između hodanja i drugih vežbi.

Raspoloženje je još jedan važan faktoru životu dece, koji utiče na većinu njihovih svakodnevnih zadataka. Zato je potrebno održavati raspoloženje na pozitivnom nivou što je dulže moguće.
BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP