Glas Javnosti

KAKO DA NAJBRŽE DA USPAVATE DETE : Stručnjak savetuje sledeće korake

Porodica
Autor: Glas javnosti

Pedijatrijska medicinska sestra i specijalista za roditeljstvo i spavanje HanaLav kaže: "Tokom 25 godina rada sa porodicama, iz prve ruke sam videla koliki danak može da bude kada dete ne spava. Mnogi roditelji to prihvataju kao normalno, ali postoje stvari koje možete učiniti da pomognete svom detetu da zaspi i vrati svoju rutinu na pravi put."

Medicinska sestra otkriva koje su najveće teškoće pri uspavljivanju dece i daje savete kako da ih rešite:

1. MOJE DETE NEĆE SAMO DA ZASPI
Deca vole bliskost i ako su oduvek imali roditelja koji ih mazi, drži za ruku ili im čita priču za laku noć dok ne zaspe, onda će to želeti. Dete bilo kog uzrasta – bilo da ima sedam dana ili deset godina – moguće je naučiti da samostalno spava. I to možete učiniti na ljubazan i nežan način, a ne da ih ostavljate da plaču. Pravite male korake kako bi se dete postepeno prilagodilo. Dakle, ako ste hranili svoje dete da spava, pokušajte da zamenite hranjenje maženjem. Ili ako ste ga mazili, pokušajte da sednete pored njega. Postepeno sedite dalje od kreveta dok ne izađete iz sobe.

2. LOŠE SANJAJU
Ako čujete svoje dete kako viče ili plače u snu, uđite i nežno mu pokažite da je sigurno. Najveća greška koju većina roditelja pravi je pristup "probajte sve" – mazite ih i ponudite piće, užinu ili noćno hranjenje. Možda im čak uključe TV. Umesto toga, pojednostavite svoj pristup. Izaberite jednu stvar za koju znate da će pomoći da se dete smiri. Možete da ponudite maženje, pustite tihu muziku, a zatim sedite sa detetom dok se ne smiri.

Neki roditelji u ovim situacijama odvode decu u svoj krevet kako bi ih smirili, ali ako želite da to izbegnete, vratite se svojoj uobičajenoj rutini za spavanje kada se dete uspava.


3. BUDNI U ZORU

U oko 99 odsto slučajeva kada se dete probudi pre nego što bi trebalo jeste zato što ide u krevet prerano. Spavanje od 19 do 7 ujutru je za većinu dece potpuno nerealno ako još uvek spavaju tokom dana. Većini dece uzrasta između jedne i tri godine obično je potrebno 12 sati sna u 24 sata. Ako odspavaju dva sata i odu u krevet u 19 časova, verovatno će se probuditi oko 5 ujutro. Ako se probude rano i još su pospani, možda će im trebati više sna. Redovne rutine spavanja su važne, a to uključuje i podsticanje deteta da samo osvesti kada treba da ide u krevet.

4. STRAH OD MRAKA
Strah od mraka je veoma čest, posebno kod mališana. Roditelji često zatvaraju vrata jer ne žele da uznemiravaju dete bukom, ali mališani često vole da vrata ostanu otvorena. Razmislite o ulaganju u noćno svetlo ili jednostavno držite vrata delimično otvorena i ostavite upaljeno svetlo u hodniku. Slušajte svoje dete, pokušajte da ga razumete. Ako jednostavno kažete "tamo nema ničega, vrati se u krevet", vaše dete može da se oseća kao da ne razumete. Dozvolite svom detetu da priča i slušajte ga, razgovarajte sa njim, na taj način strah bi trebalo da se povuče brže i lakše.

5. VOLE VIŠE VAŠ KREVET NEGO NJIHOV
Neki roditelji odlučuju da spavaju zajedno sa decom, ali je važno da tada sve bude bezbedno za dete. Ako ne želite da spavate zajedno, morate se pridržavati pravila. Nekim roditeljima ne smeta ako dete legne sa njima u krevet u 5 ujutro i ponovo zaspi, ali neki ne žele da ih bude u 2 ujutru svake noći. Problem je u tome što malo dete ne zna koliko je sati. Imajte ovo na umu kada pravite pravila koja funkcionišu u vašem domu.

Glas javnosti/M01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR