Glas Javnosti

Kada loši porodični odnosi narušavaju vašu karijeru

Porodica
Autor: Glas javnosti

Loši odnosi u porodici mogu ozbiljno da naruše vašu karijeru. Nemogućnost ličnog ostvarenja najčešće dolazi otud što, pod pritiskom obaveza, loših porodičnih odnosa ili nedostatka novca, ostavljate sve po strani čekajući neka bolja vremena. No, prava prilika za dobar posao se ne propušta, jer je neizvesno hoće li se opet takva ukazati.

Ponekad srž porodičnih razmirica seže u prošlost, vuče korene još iz detinjstva. Neraščišćeni porodični problemi kasnije, kada zasnujete svoju porodicu, stvaraju dodatne svađe i razmirice. Takođe, i traume imaju svoju ulogu u svakodnevnim odnosima u porodici. Tamo gde su oni ozbiljno narušeni i ne može biti pomirenja, mora se reagovati i nešto učiniti. Neke odluke se moraju doneti, a strah koji osećamo prilikom bitnih događaja i promena, mora se prevazići. 

Uvek kada se radi o nesporazumima reč je o kršenju neke zabrane. Osoba koja ih je prekršila često dolazi u sukob sa ukućanima. Ako ste nekome u porodici potčinjeni, osećate strah i neizvesnost povodom prekršavanja odluke da se posvetite sebi  i svojoj karijeri, umesto da, kako se od vas očekuje, brinete o deci i budete zaduženi samo oko njih. Veoma loši odnosi mogu tako u ženi izazvati inat, pa će se ona više posvetiti karijeri, na račun koje će zapostaviti i decu i muža i kuću. Zbog manjka vremena i brojnih obaveza, posebno ako se bavi odgovornim poslom, neće imati razumevanja za nju ni porodica ni njena okolina. Može se desiti i sasvim suprotna reakcija: pomirena sa svojom sudbinom, zapašće u depresiju i dosadnu svakodnevicu. Nerazumevanje za potrebe današnje žene, posebno ako je obrazovana, u civilizovanom društvu današnjice, potpuno je neprihvatljivo i nerealno. Ipak, najbolje je naći neku sredinu. Žena je danas prvenstveno majka, zaposlena žena i domaćica. Kompromis bi zato mogao biti dobro rešenje. Dogovorite se sa ukućanima  oko čuvanja dece dok ste na poslu, a uradite  nešto za uzvrat kada budete imali vremena. Pokažite im da cenite njihov trud, isplatiće vam se. Međutim, ako baš niko ne želi da vam izađe u susret, postoji rešenje. Deca mogu u vrtić, a vi mirno otići na posao. 

Kada su porodični odnosi zaista loši i ugrožavaju vas kao ličnost, sputavaju vas u karijeri, vreme je da pronađete bolje rešenje za sebe i svoju decu. Odselite se, ali nemojte dozvoliti da vas učmalost svakodnevnog života povuče na dno. Nemojte se bojati, snaga je u vama, borite se za sebe i svoju porodicu. Deca su budućnost, za njih živite. Isto tako, nemojte gaziti po svojim snovima i diplomi koju ste teškom mukom stekli. Ne dozvolite da vas proguta zatucanost ljudi koji ne znaju i ne razumeju vaše kvalitete.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR