Glas Javnosti

Kada deci najteže pada vest o RAZVODU roditelja? Psiholozi imaju ODGOVOR!

Porodica
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Odluka o razvodu braka u većini slučajeva nije nimalo jednostavna, a pogotovo je komplikovana kada su u sve uključena i deca.

Psiholozi tvrde da je deci, koja su doživela da se njegovi roditelji razvode, jedna od najtraumatičnijih stvari u životu. Mladi um koji je tek naučio o ljubavi, emocijama i privrženosti teško se nosi sa konceptom odvajanja.

Iznenadan nedostatak kontakta i komunikacije sa roditeljem, nagla zatvorenost, primećivanje ljutnje ili hladnoće između roditelja, doživljavanje boli samohranog roditelja - to su samo neke od negativnih posledica razvoda sa kojima se dete suočava i vrlo često se o tim stvarima ne razgovara niti se o njima vodi računa.

Stručnjaci kažu da deca često počinju bolje da doživljavaju emocije nakon treće godine. Obično nakon tog perioda dete razvija bolje kognitivne sposobnosti. Ako je dete tada izloženo stalnim raspravama, žučnim svađama i verbalnom ili fizičkom zlostavljanju, to na njega ostavlja negativne posledice. Kada zapravo deci najteže pada vest o razvodu braka roditelja? Psiholozi imaju odgovor.

Glas javnosti /arhiva
foto: Glas javnosti / objektiv

Iako emocionalne traume poput razvoda utiču na decu svih starosti, mnogo je veći uticaj kada je dete staro između tri i 15 godina.

"Kad dete uđe u pubertet, postoji više mogućnosti za prihvaćanje ili razumevanje razvoda roditelja", kaže dečiji psiholog Skot Karol.

Mnogi ljudi veruju da se jako malo dete možda ničega ne seća, ali to je pogrešna pretpostavka. Dete starosti od tri do pet godina može da postavi nekoliko pitanja kada ne vidi jednog od svojih roditelja u blizini. U odsutnosti roditelja dete razmišlja zašto je roditelj otišao, da li je bilo previše nestašno i da li je to njegova krivica.

Deci od šest do 12 godina, pa sve do puberteta, najvažniji je period za decu čiji su se roditelji razveli. Tada deca počinju da postavljaju pitanja o svemu.

Kod dece ove starosti budi se znatiželja, ali i najteže pada većini dece. Pitanja koja malo dete ne zna da postavi, deca ove starosti postavljaju naglas. Vrlo često i deca u ovom peoridu postaju deo svađe koja se događa između roditelja, a ponekad se preko dece vode i određena prepucavanja ili "takmičenja" između roditelja, što je i te kako opasno za emocionalno stanje deteta, upozoravaju psiholozi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR