Glas Javnosti

ISKORISTITE POSLEDNJI VIKEND RASPUSTA: Ovo je pet izletišta za celu porodicu (FOTO)

Porodica
Autor: Glas javnosti

Od raspusta su ostali još ovaj i sledeći vikend, a posle kako kažu kreće jesenja frka- škola, zimnica ogrev…

Zato valja iskoristiti lepo vreme pa na izlet. Evo predloga Glasa javnnosti za izlet na pet, ne tako dalekih, lokacija od kojih svaka zaustavlja dah na svoj način.

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik je poznato lečilište na Fruškoj gori, udaljeno samo pola sata vožnje od Novog Sada. Bilo da želite da šetate šumovitim predelima, posetite neki od fruškogorskih manastira, istorijskih lokaliteta ili vidikovaca, u Vrdniku ćete naći nešto za sebe.

Manastir Vrdnik – Mala Ravanica veruje se da je izgrađen krajem 15. ili početkom 16. veka. O njemu se vrlo malo znalo, sve dok ga nisu naselili monasi iz manastira Ravanica, od kada postaje poznat i kao Mala Ravanica. Ovde su se do 1942. godine nalazile mošti kneza Lazara, a manastir je posebno zanimljiv, jer je jedini fruškogorski manastir u naseljenom mestu. Njegov konak ubraja se u najlepše na Fruškoj gori.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by СЕРБИЯ | МАРШРУТЫ | INFO (@po_serbii)

Stepenice koje ne vode nikuda - Vrdničke stepenice su sigurno jedna od najzanimljivijih atrakcija ovog vojvođanskoh mesta. Pedeset i osam stepenika vode sa glavnog puta direktno u šumu i vode do platoa na kom – nema ničega.

Postoje dve verzije priče zašto je to tako. Neki kažu da su ove stepenice sagrađene za potrebe kasarne koja je trebalo da se izgradi na platou. Drugi tvrde da je reč o ostacima starog kamenoloma koji je u blizini, a vodile su do kućice koja se nalazila na platou.

Vrdnička kula je simbol Vrdnika, lokalitet star 1700 godina. Donžon kula visine 18m uzdiže se na 400mnv.

Veruje se da je izgrađena sredinom 3. veka, da su je opsedali Huni i Avari, a da su joj poslednji udarac zadali Turci u 15. veku. Od tada kula nažalost nije obnavljana, ali su postavljene metalne konstrukcije koje omogućavaju razgledanje njene unutrašnjosti, kao i klupe za odmor oko samog lokaliteta.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dragana Aćimović (@dragana_ac)

Vodopad Lazin vir - Da biste došli do ovog vodopada, potrebno je da malo zađete u šumu. Od centra Vrdnika do vodopada potrebno vam je 20 minuta hoda.

Izvorište i manastir Jazak- Selo Jazak sa istoimenim izvorom i manastirom svakako može biti deo maršute. Udaljenost Vrdnik – Jazak je oko 4km i to može biti odličan izbor ukoliko želite da odete na poludnevni izlet.

Izvorište Jazak je veoma popularno ne samo među meštanima, već i okolnih vojvođanskih sela. Neretko ćete ovde sresti ljude koji toče hladnu vodu sa izvora, a to obavezno uradite i vi ukoliko se ovde nađete.

Na 200m od izvorišta je i ženski manastir Jazak, izgrađen 1736. godine. Čine ga manastirska crkva sa trospratnim zvonikom, koja je sa tri strane okružena konacima, a sa četvrte manastirskom portom. Kako je odvojen od sela, u dvorištu manastira vlada potpuni mir.

Banja Ždrelo

Banju Ždrelu, možete čuti kako nazivaju i drugim imenom – Mlavske terme; verovatno je već svima jasna asocijacija na Petrovac na Mlavi.

Mlavske terme su banja sa neverovatnom prirodom u svom okruženju i u kojem god pravcu da krenete iz Banje Ždrelo, sačekaće Vas po neka prirodna lepota ili po neki značajni kulturno-istorijski spomenik, u svakom slučaju neka veoma zanimljiva turistička atrakcija - Homoljske planine, kojima teku slavne reke Pek  i Mlava, popularna i neverovatna Gornjačka klisura…

Banju Ždrelo čine bazeni sa neverovatno toplom, lekovitom i krajnje opuštajućom vodom.

Foto: Youtube/Printscreen

Holjske planine - su od Mlavskih termi udaljene nekih 50-ak kilometara. Ove moćne i prelepe planine formirane su najviše od krečnjaka, i ušuškane su između tri kotline – Žagubičke (južno), Mlavske (zapadno) i Zviške (severno); na istočnoj strani ovih planina nalazi se reka Gornji Pek. Iako se ove planine ne mogu pohvaltiti nekim velikim visinama, čak šta više njihov najvišiih vrh ne prelazi ni 1000 metara nadmorske visine, one su popularne zbog izuzetno bujnih šuma i mnogih rečnih izvora i mnogobrojnih srednjovekovnih manastira. Ovo je poseban kraj naše zemlje u kojem su se zadržali neki stari običaji, narodne rukotvorine i zanati u kojem provejava onaj stari srpski tradicionalni duh.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Draga (@risdraga)

Bilo da ste željni opuštajućih turističkih obilazaka po prelepim prirodnim predelima, dobre domaće tradicionalne hrane, ili ste željni malo kondicionih izazova, zahvaljujući Homoljskim planinama u svojoj okolini, Banja Ždrelo Vam nudi na raspolaganju i jedno i drugo.

Stražilovo – izletište na Fruškoj Gori koje je inspirisalo pesnike

Kada stignete u Sremske Karlovce, do centra se stiže se veoma brzo i lako I od sam železničke stanice. U centru varoši su Patrijaršijski dvor, Magistrat, Saborna crkva, Bogoslovija, Karlovačku gimnaziju i naravno valja da posetite štandove sa kuglofom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Avanture po Srbiji cvetić ? (@avantureposrbijicvetic)

Putem pored Karlovačke gimnazije ide se dalje ka Dvorskoj bašti, od centra Sremskih Karlovaca do Stražilova ima oko 4.8 kilometara što ćete laganim hodom preći za jedno sat vremena. Što se kaže, samo idete pravo i ne možete da promašite. Uz put ćete moći da vidite naravno vinograde i da zastanete da napravite koju dobru fotografiju u takvom ambijentu. Kada dođete do podnožja Fruške Gore, videćete kako se pejzaž blago menja i kako polako ulazite u šumu. Inače ovo je jedno od najpopularnijih izletišta na Fruškoj Gori tako da izbegavajte vreme praznika.

Kada stignete na ključnu tačku na Stražilovu, nalazite se na „raskrsnici“ gde vas put vodi desno ka Planinarskom domu i levo ka spomeniku i grobu Branka Radičevića.

Od „raskrsnice“ na Stražilovu do Planinarskog doma ima 1.7 kilometara blagog uspona po vijugavoj stazi. Put vas vodi kroz šumu i dobro je obeležen.

Stražilovo je poznato po tome što je na njemu sahranjen velikan sprskog pesništva – Branko Radičević, a njemu u čast tu je podignut spomenik, a svake godine se i održava manifesticija “Brankovo kolo”. Radičević je pohađao obližnju Karlovačku gimnaziju, a slobodne sate voleo je da provodi upravo na Stražilovu, koje ga je inspirisalo

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Avanture po Srbiji cvetić ? (@avantureposrbijicvetic)

Ukoliko odlučite da krenete putem koji vodi do spomenika i Brankovog groba, treba da pređete samo 1.4 kilometra, opet stazom koja vodi kroz šumu.

Zaista vredi uložiti minimalno napora i popeti se do ove dve lokacije gde možete da uživate u prirodi. Staze su obeležene i nisu preterano naporne tako da su pogodne i za šetnju sa klincima, ili pak ukoliko niste baš u punoj snazi i kondiciji. Samo polako, ima uspona, ali isto tako uz put su postavljene i klupe za odmor.

Stoga ukoliko planirate malo da umorite te mišiće tokom vikenda, pravac na Stražilovo, kod Planinarskog doma vas očekuje i ljuljaška za one koji su u duši još uvek deca, a nakon pešačenja zaslada u obliku kuglofa i dobre čašice vina a i razgovora u prepričavanju avanture.  

Specijalni rezervat prirode Uvac

Uvac nazivaju i “Kraljevstvo beloglavog supa” i nalazi između planina Zlatar i Javor. Uvac je reka, koja protiče između Zlatibora i Zlatara, a posebnu atrakciju predstavljaju meandri Uvca, koji se uvijaju na neverovatan način. Kada pogledate Uvačko jezero, obasjaće vas najlepše nijanse zelene i plave boje za koje ne biste ni pomislili da mogu da postoje.

Uvačko jezero i kanjon mogu se obići brodićem, planinarenjem ili pešačenjem. Kanjon Uvac ima nekoliko mesta sa kojih se pruža fantastičan pogled na jezero i ceo kanjon, kao što su vidikovac Molitva, Ravni krš ili Čelina. Oko reke Uvac nalaze se visoke i strme krečnjačke litice, a u okolini se nalaze pećine, jame, uvale i šume koje vas izazivaju da ih istražite.

Da biste istinski, uživali u pogledu na meandre sa vidikovca “Molitva”, morate se i dobro pripremiti.

Uukoliko odlučite da putujete autobusom – spremite se na duplu dozu pešačenja. Autobus će vas ostaviti na parkingu, jer zbog makadama dalje ne može.

Foto: Wikipedia/Fraudjuric

Do kampa rendžera kod Sjeničkog jezera odakle i kreće pustolovina do “Molitve” hoda se oko 40 minuta. Ako vam vodiči kažu da vas čeka desetak minuta hoda, znajte da nikako nije moguće! Može se desiti da vam ova pešačka deonica ne bude spomenuta, zato, spremite se.

Ako, pak, krećete sopstvenim prevozom – u boljoj ste poziciji. Možete svojim vozilom do kampa koji je udaljen oko četiri kilometara od mesta gde bi vas ostavio autobus. Možete, čak, i do vidikovca – ako baš ne volite da pešačite.

Ako ipak želite da pešačite do vrha. Jedan od načina, ali ne baš isplativ jeste uz prvobitnu vožnju brodićem, odnosno krstarenje.

Vozićete se oko 40 minuta do sat vremena za 1.500 dinara. U cenu ove vožnje je uračunata i poseta Ledenoj pećini, koja se može desiti I da je zatvorena za posetioce zbog korona virusa

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Srbija ???️? (@srbiju_upoznaj_)

Zato je bolje da kupite svoju kartu direktno od lokalaca kada dođete do kampa jer je jeftinija.

Dobro se spremite ako ćete pešačiti do vrha. Put do vidikovca vam, svakako, neće biti nimalo kraći ako krenete da se penjete od glavne kapije do koje vas odbaci brodić. Ukoliko ipak želite da “krstarite”, od kapije do vrha vas čeka nimalo jednostavan put. Staza je stenovita i, može se reći, vertikalna.

Kad se uspenjete do ravnog dela, treba vam još oko četiri kilometara do “Molitve”. Mnogi čak i odustanu od odlaska na vidikovac nakon ove “avanture”.

 Avala

Svake nedelje sa „Trošarine“ na Avalu vas besplatno vode vodiči Planinarskog društva Pobeda.

Na Avali postoji sedam markiranih planinarskih staza. Šetnja, skoro uvek različitim avalskim nenapornim stazama, traje oko 90 minuta, umerenim tempom.

Foto: Wikipedia/Amazonite

Uz osmeh na licu obujte dobre cipele i ponesite ranac sa odećom za zaštitu od kiše i tečnost.
Na Avali se može videti Avalski toranj, Spomenik Neznanom junaku, Spomenik poginulim sovjetskim veteranima, Kraljeva česma, veći broj česama i neobične lepote vegetacije. Može se saznati i ponešto iz istorije Avale i spomenika na vrhu, može se prošetati tzv. Žaninom stazom – tako nazvanom iz pijeteta prema našoj planinarki, koja je poslednje godine života provela sa ljubavlju vodeći „Avalaše“ avalskim stazama.

Na Avali postoji i trim-staza kao i teren sa mnoštvom sprava za rekreaciju. Postoji i više restorana (kako planinari u šali i kažu – „biblioteka“) gde se posle šetnje može utoliti glad i žeđ.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR