Glas Javnosti

Ipak je važno! Obrazovana žena ne treba da bude u vezi sa običnim radnikom!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Mnogo je slučajeva propalih veza i brakova u kojima je žena višeg obrazovanja od svog životnog saputnika. Iako na prvi pogled izgleda potcenjivački, ima dosta istine u tome. Sigurno i sami znate makar jedan takav primer iz svog okruženja.

Mnoge žene su svoj život posvetile porodici, a zapostavile sebe i svoju karijeru. Ženino mesto u društvu se zna, mada se teži ka ravnopravnosti iako u praksi ima slučajeva gde se sve svodi na diskriminaciju. Od žene se očekuje privrženost porodici, briga o deci i mužu, kao i stavljanje na stranu njenih potreba i osećanja. Obrazovana žena koja je sebi izabrala partnera nižeg stepena obrazovanja stalno će se truditi da kanališe između karijere i porodice. Na kraju, imaće uspešnu karijeru i propali brak.

Objašnjenje za ovakve česte slučajeve propalih brakova dao je ruski psiholog Mihail Litvak. Po njemu, dok obrazovana žena radi na sebi, gradi karijeru i munjevito juri napred, bivajući sve uspešnija, muškarac nema želju za profesionalnim napretkom. Žena zarađuje više, pa se muškarac oseća nejako. Odnosi tako postaju sve gori, oboje su nezadovoljni, a brak mnogo trpi. U slučaju da se ipak odrekne uspešne karijere i posveti se mužu i porodici, ni to neće biti dugog veka. Muž će osećati nezadovoljstvo, čak iako je sve u kući u najboljem redu. Razlog je taj što bi muškarac imao osećaj da je žena uspela u životu, a on nije. To će ga peći sve do momenta dok oboje ne uvide srž problema. 

Nakon takve veze ili braka, žena ima osećaj da je izgubila sebe. Oseća se depresivno i anksiozno, opterećuje je sve jer nema podršku svog partnera. Želja za vremenom kada je bila slobodna sve je jača. Kada jednom prelomi, ostaviće muža koji je nije podržao i radovao se njenom uspehu. Muškarac koji ne pruža ženi podršku i koji je ne prati u njenom napretku, nije vredan pažnje. Neki ljudi se nikada ne menjaju, makar i uvideli u čemu je problem. Da bi brak opstao, mora da postoji razumevanje, ljubav, a nekad se morate i prilagoditi situaciji. 

Zbog toga je veoma važno da pronađete osobu koja ima ista interesovanja kao i vi. Obrazovana žena ne sme dozvoliti da bude sputavana od osobe kojoj je sve dala: ljubav, podršku, razumevanje, decu. Čak iako učinite ono što vaš partner od vas očekuje, ni tada mu nećete valjati, pa je bolje biti i sam nego u lošem društvu!

(Izvor: Stil)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR