Glas Javnosti

IMUNITET KOD DECE I ODGOVORI STRUČNJAKA : Mame slušajte pažljivo gde je rešenje

Porodica
Autor: Glas javnosti

Poznati pedijatar Nihra Pareh, tokom svog dugogodišnjeg iskustva izdvoji je tri najčešća mita u koje roditelji veruju, a zaprovo nisu tačna.

Ovo je jedan od najčešćih mitova kada govorimo o dečjem imunitetu. Prema dr Parehu, ako se dete  razboli svakih 15 do 20 dana, to ne znači da ima slab imunitet. "Prehlada ili povišena temperatura zapravo su znak da vaše dete ima sposobnost pronaći te viruse i bakterije i da se na taj način protiv njih bori", objašnjava pedijatar.

Lekovi mogu oslabiti dečiji imunitet

Roditelji se često brinu hoće li deci zbog prečestog davanja antibiotika i ostalih lekova protiv simptoma prehlade ili kašlja pasti imunitet. Odgovarajući na ovu zabrinutost koja nije ni naučno temeljena ni potvrđena, dr Pareh kaže: "Ako se lek daje iz pravog razloga - a to su antibiotik za bakterijsku infekciju, sirup protiv kašlja, lekovi za snižavanje temperature - ne može nikako da šteti imunitetu, šta čak njihova svrha je da pomogne detetu da se što pre opravi i povrati snagu."


Postoje sirupi za imunitet koji mogu da spreče da se dete razboli

Kako objašnjava pedijatar, ne postoji lek koji može da spreči da se vaše dete razboli. ''Postoje multivitamini i određeni lekovi koji mogu pomoći da bolest kraće traje i da dete ne ide iz infekcije u infekciju. Međutim ne postoji čaroban sirpu koji može da spreči da se dete razboli." - piše Yumama

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR