Glas Javnosti

IMATE NEZAHVALNU DECU? EVO KAKO DA SE IZBORITE SA NJIMA!

Porodica
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Često znamo da svojoj deci kažemo da su nezahvalna kada ne pridaju pažnju malim stvarima i uvek traže velike i skupe poklone.

Često znamo da svojoj deci kažemo da su nezahvalna kada ne pridaju pažnju malim stvarima i uvek traže velike i skupe poklone. Ali, ko je zapravo kriv za ovakvo njihovo ponašanje? Mi, kao roditelji. Vrlo lako se može dogoditi da u želji da nečim obradujete svog mališana krenete da mu kupujete neke sitnice poput lizalica, kinder jaja i bombona. U prvi mah on će biti oduševljen, ali će vrlo brzo njegova „glad“ za poklonima porasti. On će biti nezadovoljan ako poklon koji od vas očekuje izostane i takođe biće nezahvalan ako to bude neka sitnica. Ali, kako se izboriti sa nezahvalnim detetom? Činjenica je da svaki roditelj želi da njegovo dete bude srećno i zadovoljno, međutim isto tako mnogi od nas greše u svom pristupu ovoj misiji. Dete kom nikad nije rečeno „ne“ i koje je uvek sve dobijalo što je poželelo će jako teško funkcionisati u stvarnom svetu. Ako ne želite da odgajate razmaženo dete prvo sebi morate da priznate da je ono takvo, a u našoj galeriji vas očekuju koraci koji vam mogu pomoći da ono postane više zahvalno. Budite dobar uzor svom detetu Svojim ličnim primerom možete svakodnevno pokazati svom mališanu šta znači ceniti stvari koje imaš. Tokom večere s porodicom odložite svoj telefon po strani i uživajte u razgovarajte sa njima. Potrudite se da što više vremena provodite u prirodi i upoznajte svoje dete sa svim onim što nam ona nesebično daje. Ako je vaše dete već dovoljno veliko, možete sa njim zajedno da volontirate u narodnoj kuhinji ili centru za nezbrinutu decu. Učinite da su kućni poslovi obavezni i da nisu nešto o čemu se pregovara Mnoge majke se suočavaju sa vrlo nezahvalnim tinejdžerkama koje od njih očekuju kraljevski tretman, dok će zauzvrat dobijati lupanje vratima u besu i razbacanu odeću po podu. Ovakva situacija se može izbeći ako dete na vreme nauči da prljave stvari stavlja u korpu za veš, kao i tanjire u sudoperu. Tabela sa obavezama i pravilima za svakog člana porodice vam može biti od pomoći, a budući da deca najbolje reaguju na sitne podsticaje poput zvezdica koje se sakupljaju i donose nagradu, pobrinite se da napravite takav sistem.

Morate biti u stanju da kažete “NE” I držite ga se Jedan od glavnih razloga zašto tinejdžeri imaju vrlo nezahvalan stav prema svemu oko sebe je taj što im nikad skoro nije bilo rečeno „ne“. Savremena generacija roditelja muči veliku muku sa izgovaranjem jednog jednostavnog „ne“ deci. Međutim, to što ćete detetu zabraniti još jedan slatkiš, još jedan crtani ili novu igračku ne znači da ga ne volite, već da znate bolje od njega šta je dobro za njega. Vaše „ne“ koje se posle detetovog moljakanja pretvara u „da“ daje mu kontrolu nad vama. Vremenom takva deca postaju vrlo nezahvalna.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR