Glas Javnosti

IMATE DETE TINEJDŽERA? Evo kako da izađete na kraj sa njim

Porodica
Autor: Glas javnosti

Ako kod kuće imate tinejdžera, možda se svakodnevno pitate što se to događa s njim. Mozak dečaka u tinejdžerskim godinama još nije potpuno razvijen, a skoro da ga isključivo pokreću hormonske i biološke promene. Pubertet. To objašnjava nestalne promene raspoloženja i velike oscilacije u ponašanju.

Roditelji bi takođe trebalo da budu svesni da prefrontalni korteks – deo mozga za donošenje odluka, kod dečaka ne sazreva u potpunosti sve do srednjih 20-ih.

Ponovno podučavanje empatiji

Roditelji veruju da su na pravom putu po pitanju odgoja svog sina, ali kad on stupi u pubertet, može se činiti kao da je sav trud bio uzalud, prenosi N1.Premda tinejdžer uglavnom postaje sebičniji u tim godinama, to ne znači da ga ne možete podsetiti na lekcije o empatiji. Prema pisanju „Psychology Today“, roditelji koji ostanu dosedni u podučavanju o empatiji, verovatno će uskoro primetiti rezultate svog truda.

Neočekivana ponašanja

Ponekad su i sami tinejdžeri šokirani svojim nepredvidljivim reakcijama, a o roditeljima da i ne govorimo. Na  kraju, to je jednostavno nešto s čim bi trebalo da nauče da se nose.

Povrediće vaše osećanja

Duboko udahnite, jer ako se već nije dogodilo, hoće. Osećanja roditelja biće povrijeđena kada dete stupi u tinejdžerske godine. Ono to ne čini namerno, jednostavno sve manje su mu potrebni  roditelji.

Trebaće vam više strpljenja nego kad je imao dve godine

Ako se malo prisetite uspomena iz svojih tinejdžerskih godina, mogli biste imati više razumevanja za svog tinejdžera. Birajte svoje bitke, trudite se da udahnete duboko kada pronađete prljav veš, pre svega čarape, bačene nasred sobe, pokušajte da ne upadate u nepotrebne i dugotrajne rasprave kad vam odbrusi i duri se bez razloga.

Strpljenje je najvažniji alat koji imate, a situaciji je najbolje pristupiti hladne glave.

I, svakako, jednog dana biste mogli da se osvrnete i zaključite da se radilo o zahtevnom, ali izrazito zabavnom periodu, piše moms.com, prenosi Index.hr.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR