Glas Javnosti

Igranje igrica može biti razlog porodičnih problema

Porodica
Autor: Glas javnosti

Koliko često vaše dete ili neko od ukućana provodi vremena uz računar? Kako reagovati kada igranje igrica uzme maha i postane ozbiljan problem? Nudimo vam moguća rešenja za to.

Igranje igica onlajn postao je veliki problem u mnogim porodicama. Pojavom interneta deca i mladi zbog toga mnogo više vremena provode u kući. Čudno, ali istinito, virtuelnim svetom zamenili su lepotu druženja sa vršnjacima, izlaske, šetnju, boravak napolju. Još jedan od problema sa kojima se susreću mladi jesu i učestale svađe sa ukućanima upravo zbog ovakvog vida ponašanja. Zavisnici od video igara od stvarnih problema beže u neki virtuelni svet gde mogu biti ratnici, heroji, pobednici. Bilo koji od likova iz igrica bolji je od naše realne kopije. Zbog toga se i beži od stvarnosti, ružne i bolne, preopterećene svakojakim problemima. Kako se, međutim, rešiti ove vrste zavisnosti ili kako je okrenuti u svoju korist?

Ukoliko neko ne može da se okani svakodnevnog igranja igrica, može bar nekako smanjiti vreme provedeno za računarom. Na primer, ukoliko vaše dete iz nekog razloga ne možete da odvojite od računara, ograničite mu vreme provedeno za istim. Objasnite mu da je to za njegovo dobro, pričajte mu šta sve gubi time što provodi svoje vreme na tako nekvalitetan način. Dajte mu zadatke, pošaljite ga u prodavnicu ili da pomogne nekome od ukućana u onome u čemu je dobar. Neka prošeta psa ili, prosto, nađite bilo koji razlog da ga odvojite od računara. Bar za početak, sve dok ne shvati prednost stvarnog sveta. Ukoliko je reč o mladoj osobi, na primer studentu, objasnite mu njegove prioritete. U početku jeste teško, ali vremenom, kada i sami shvate šta gube od života, sve će doći na svoje. Česte i učestale svađe oko iste stvari ničemu ne vode. Na kraju, uradiće suprotno od onoga što vi želite. Napadi i osuđivanje neće uroditi plodom jer će ih zavisnik od igranja igrica shvatiti kao napad na njegovu ličnost i osudu onoga što voli. 

Takođe, svoju zavisnost može preokrenuti u svoju korist. Ako strastveni igrač igrica bude za to i plaćen, tj. ako spoji lepo i korisno, a vi mu date vetar u leđa, može doći i do poboljšanja porodičnih odnosa, a i do zaposlenja. Budite tu i pokušajte da rešite problem zavisnosti zajedno. Zapitajte se i zbog čega je virtuelni svet bolji od realnog, tj. zašto je njemu baš tamo lepo. Da li je u pitanju nezrelost ili prosto lenjost, nebriga ili nešto drugo, pitajte. Kada osoba izađe iz te gejmerske ljušture koju je stvorio, potražiće neke bolje i realnije stvari koje čine život. Možda se zaposli i posveti se poslu, možda pronađe srodnu dušu, ili se posveti učenju... Samo budite tu i budite mu podrška, zajedno možete uspeti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR