Kada pakujete užinu u dečiju kutiju za ručak, zapamtite da je telu deteta potrebna kompleksna ishrana, uključujući sve osnovne elemente, vitamine i minerale. Kada birate proizvode, analizirajte da li oni mogu da se iskoriste i nakon nekoliko sati stajanja na dnu rancu.
Pravilna i zdrava užina treba da uključuje:
Piće - Pedijatri preporučuju da se daje prednost običnoj negaziranoj vodi i domaćim kompotima bez šećera.
Hleb - Ovo je najlakši i najzdraviji način da unesete ugljene hidrate tokom užine. Samo zapamtite da je bolje kupiti hleb od celog zrna ili pomešan sa mekinjama i semenkama.
Belančevine - U zavisnosti od ishrane i ukusa deteta, izvor proteina za užinu može biti jaje, crveno meso (teletina), belo meso (piletina, ćuretina) ili riba.
Sveže voće i povrće - Uz njih, tokom užine, dete će dobiti korisna vlakna, kao i deo vitamina i minerala. Kada birate voće i povrće za užinu u školi, razmislite o pogodnostima da ih jedete, na primer, krastavac bi bio dobra opcija, ali je bolje odbiti paradajz, jer imaju puno tečnosti, koja može da curi i dete može da se isprlja.
Mlečni proizvodi - Ova tačka je malo kontroverzna, jer su mlečni proizvodi neophodni u ishrani dece, ali se na sobnoj temperaturi brzo pokvare, pa se mleko, jogurti i kefiri mogu davati samo ako dete ima užinu u narednih sat ili sat ipo po dolasku u školu.
Šta treba izbegavati kao užinu u školi?
Školskoj deci, bez obzira na uzrast, ne preporučuje se da kao užinu daju slatka gazirana pića, pakovane sokove, slatkiše u bilo kojoj varijanti (lizalice, čokolada, kolači, vafli i sl.), suhomesnate proizvode (kobasice, parizere, čajne) i dr. proizvodi koji ne donose nikakvu korist organizmu. Važno je izbegavati ove proizvode ne samo unutar zidova škole, već i isključiti ili strogo ograničiti njihov unos uopšte.
Šta da spremite za užinu u školi?
Sastavili smo za vas 5 odličnih osnovnih recepata užina i grickalica za školu koje će vaše dete voleti i daće mu snagu i energiju za ceo školski dan.
1. Rolnice
Uzmite tortilje i u njih ubacite hranljive i omiljene sastojke vašeg deteta. Ako ste pažljivo presavijali rolnu, dete neće ispasti dok jede i neće se uprljati. Dakle, u tortilju može se umotati bilo šta, a mi nudimo sledeću kombinaciju: pečena pileća ili ćureća prsa, tvrdi sir, listovi zelene salate, rendana sveža šargarepa i krastavac. Možete napraviti širok spektar varijacija, uključujući dijetetske ili vegetarijanske opcije. Sosovi su opcioni, ali preporučujemo da ih potpuno ne koristite kako bi svi sastojci duže ostali sveži.
2. Sendviči
Sendviči u kojima je slast između dve kriške, što ovu užinu čini pogodnim za jelo i van kuće. Postoji mnogo recepata za ukusne i zdrave sendviče. Evo nekoliko ideja, šta se sve može staviti između dve kriške hleba:
konzervirana tunjevina, paprika i maslinovo ulje
tvrdi, slani sir, kao što je čedar i kriške zelene jabuke ili kruške
krem sir i krastavac
topljeni sir, slatka paprika i kuvana pileća prsa
majonez (domaći), krastavac, teletina kuvana svinjetina
3. Pica lepinjice
Sva deca vole picu, ali poneti parče pice u školu nije nimalo zgodno. Nema problema! Pripremite ukusne lepinjice za svoje dete koje se neće razlikovati po ukusu od njegovog omiljenog jela.
Pripremite osnovno testo od kvasca kao za picu i razvaljajte ga u tanak pravougaonik. Podmažite ga paradajz sosom i pospite rendanim sirom. Na vrh stavite sitno iseckanu šunku ili kuvanu piletinu i zarolajte rolat od pravougaonika. Zatim ga isecite na krugove debljine najmanje 2-3 centimetra i stavite lepinje na pleh. Pecite proizvode na temperaturi od 180 stepeni oko 25-30 minuta dok ne porumene.
Ovaj recept je prilično naporan, ali možete napraviti gomilu lepinja i zamrznuti ih nakon pečenja. Tada će vam biti potrebno samo da nabavite potreban broj lepinja i da ih odmrznete pre škole.
Glas javnosti/Yumama