Glas Javnosti

Гледање телевизије ствара мале агресивце: Родитељи, обратите пажњу на садржај ТВ програма

Porodica
Autor: novosti.rs

Код мале деце која много времена проводе испред ТВ може да се испољи агресивност

Дa би обезбедили лични мир многи родитељи својим трогодишњацима "сервирају" на телевизији цртане филмове који ће им потпуно заокупити пажњу. Међутим, истраживачи са Универзитета у Албанију, у држави Њујорк, упозоравају да код сувише мале деце која много времена проводе испред ТВ може да се испољи агресивност.
До оваквог закључка су дошли анализирајући агресивно понашање малишана предшколског узраста. Били су потпуно изненађени када су схватили да је позадина тога гледање телевизијског програма у раном детињству. Открили су да се агресивно понашање испољава чак и онда када је дете леђима окренуто екрану, али чује звук.

- Зато је врло важно да родитељи деци временски ограниче гледање ТВ програма и обрате пажњу на садржај онога што их интересује - истакла је др Сузан Манганело, члан истраживачког тима. - У супротном, уз друге негативне факторе који утичу на њихову личност доћи ће до испољавања агресивности. Таква деца склона су тучама, другу децу ударају без разлога, непослушна су и не поштују ни забране ни наредбе нити молбе, и најчешће вриште без разлога. Стога, деца млађа од две године уопште не треба да гледају телевизију, а старија пред екраном могу да буду мање од два сата дневно.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR