Glas Javnosti

Да, РАЗВОД боли, каже наш чувени психолог: "Преболети партнера некада је као лечење зависности"

Porodica
Autor: žena.blic.rs

Осећај усамљености након растанка деца могу да ублаже, али не могу да преболе губитак уместо нас. Чак је развод брака без деце на неки начин и једноставнији. О томе колико боли одлазак партнера разговарали смо са стручњаком.
Људско биће је саздано тако да му је потребно да буде повезано с другим људским бићима. Колико год потпуна самосталност тренутно била у моди, чињеница је да су нам људи потребни. Повезаност с другима значи опстанак. Некада давно, уколико би нас племе или родитељи одбацили, имали смо мале шансе да преживимо. Због тога бити остављен у нама изазива велики страх.
Исте регије мозга које су задужене за осећање физичког бола су заслужне и за сензацију емотивног бола кроз који пролазимо када смо одбачени. У нашој глави тада настаје права хормонска олуја, а преболети дугогодишњег партнера може бити пођеднако изазовно као и скидање с алкохола или наркотика. Одлазак партнера боли, било да је у питању веза од неколико месеци, година или дугогодишњи брак, са децом или без њих – објашњава психотерапеут Лео Иванишевић.

Деца, додаје он, могу да ублаже усамљеност након развода и да нам помогну да сачувамо осећај смисла, али деца не могу да преболе губитак уместо нас. Развод брака без деце је због тога на неки начин и једноставнији, будући да децу често користимо као изговор за остајање у дисфункционалним односима или као оружје против бившег партнера.

Уколико пролазите раскид брака у ком нема деце, иако вас чека можда мало озбиљнији период усамљености, такође вас чека и низ могућности да се посветите себи на један исцелитељски начин – саветује Иванишевић.

Међутим, било да имате децу или не, на брзину опоравка након одласка партнера утиче искључиво квалитет ваше везе. Парадоксално, што је неки однос био здравији и квалитетнији, лакше нам је и да га преболимо. Но, уколико је у вези или у браку било пасивне или отворене агресије, манипулације, набијања кривице, покушаја контроле, љубоморе или тајни, утолико нам је теже да се од таквог односа опоравимо. Нездрави односи из нас извлаче све неразрешене дилеме, све несигурности и страхове и углавном нас остављају с осећајем огорчености који може да траје још много наредних година.

– Раскид брака може да буде и најбоља ствар која нам се икада десила уколико изаберемо да негативно искуство претворимо у нешто лепо и позитивно – поручује наш саговорник и додаје да, за почетак, треба да престанемо да верујемо у три најчешћа мита ако желимо да преболимо одлазак партнера.

Мит 1 - Док нас смрт не растави
Брак је настао као економска заједница двоје људи који се удружују како би се сачувало или увећало богатство и како би се лакше опстало. Човеков животни век некад је био много краћи, тако да је „док нас смрт не растави“ било прилично реално.

Данас од брака очекујемо много више – економску стабилност, љубав, интимност, емотивну подршку, као и заједнички раст и развој. Много је теже наћи особу која ће моћи да испуни све наше потребе током низа година, мада ни то није искључено. Данас је много реалније очекивати да ћемо током живота имати више дугих веза у које ћемо улазити у складу са стадијумом живота у ком се налазимо.
Ако можете с неким да дочекате старост и будете срећни, то је истински лепо, но немојте себе кривити уколико вам то не пође за руком. Нису успешне само оне везе које се завршавају смрћу једног партнера. Свака веза која нам је помогла да нешто научимо, да растемо и да се развијамо може се сматрати успешном, па чак и она која се заврши ружно – каже психотерапеут Лео Иванишевић.

Мит 2 - Раскид значи непријатељство
Растанак и одбацивање у нама буде врло непријатне емоције. Уколико немамо контролу над њима и дозволимо да нас понесу бес, разочараност и жеља за осветом – ружан крај је неминован. Но уколико можемо да се обуздамо, погледамо у себе и што објективније сагледамо шта се догодило, могуће је везу окончати с узајамним поштовањем и достојанством.

– Наравно, постоје ситуације у којима је то немогуће, на пример, уколико смо у вези с патолошким нарцисом или било којом врстом емотивног манипулатора. У тим случајевима нема сврхе покушавати да испоштујемо другу особу, јер колико год желели да се објашњавате, с оваквом особом то вас неће одвести никуд. Само покушајте да што пре прекинете сваки контакт како би ваш опоравак могао да почне.

Мит 3 - Време лечи све
Да се исцелимо након раскида, не помаже време, већ природа искуства, нови увиди, увиђање старих грешака и промена старих образаца који нису функционисали.

– Исцељење је активан процес који захтева време, но сам проток времена не гарантује да ћемо икад преболети неки губитак. Уколико не преузмемо активну улогу у превладавању тешких искустава, велике су шансе да ћемо се, пре или касније, поново наћи у истој ситуацији.

ОЛАКШАЈТЕ СЕБИ СВЕ ШТО МОЖЕТЕ

Испољите све емоције

Дајте себи простор да осетите тугу, разочарање и бес. Дозволите себи да емоције прострује кроз вас и изразите их на прикладан начин. Разговарајте с пријатељима, плачите, а бес истресите кроз физичку активност.

Не гутајте тугу

Прво ћете осетити шок и неверицу. Након тога ћете размишљати о томе шта би било кад би било и покушавати да схватите шта се догодило. Онда ћете бити врло љути на партнера, на себе и на живот. Након тога долази сазнање да не можете ништа да урадите и тада креће туга. Не покушавајте да је избегнете, јер с њом долази прихватање.

Спремајте се за нови почетак

Растанци су идеална прилика за редефинисање односа који имате сами са собом, што води у нов почетак, за који никада није касно. Уколико заволите себе и пружите себи пажњу, бригу и поштовање које вам је било ускраћено, почеће да вас привлаче људи који заправо могу да одговоре на ваше потребе, а и ви ћете почети да привлачите њих.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR