Glas Javnosti

Da li je vaše dete trenutno spremno za novinarsku karijeru? SVAKO DETE JE MALI NOVINAR

Porodica
Autor: Glas javnosti

Kao roditelji volimo da kažemo svojoj deci da kad odrastu mogu da budu sve što žele.

Mislite da je suludo reći da je vaša majušna majstorica spremna da se sada prihvati posla izveštavanja, razmislite o dve ključne veštine koje su potrebne za novinare: istraživanje i pričanje priča. Sada razmislite koliko je vaše dete neverovatno stvoreno za jedno i drugo.

VAŠE DETE JE GLAVNI ISTRAŽITELJ!

Ako ste poput svakog roditelja, vaša deca vas onda neprestano muče beskrajnim nizom pitanja. Stvari kao što su:

„Ko dolazi na moju rođendansku zabavu?“

„Šta se dešava unutar čaure kada gusenica postaje leptir?“

„Kada će večera biti gotova?“

„Odakle dolaze bebe?“

I “Zašto? Što ne? Zašto moram? Zašto ne mogu? 

Istraživači su zabeležili sve što su deca govorila kada su aktivno bila sa roditeljima, za vreme obroka i vremena za igru, i izračunali su da deca predškolskog uzrasta postavljaju u proseku 76 pitanja koja traže informacije – na sat! Nije ni čudo što je roditeljstvo tako iscrpljujuće. 

Deca ne pitaju da bi nas nervirala. Ona čine to jer su u stalnoj potrazi za razumevanjem sveta, a odrasli su neverovatan izvor informacija. Dakle, sledeći put kada vas vaš mali novinar počne ispitivati, zapamtite: Pitanja su idealne situacije za učenje. Deca postavljaju pitanja kada ih iskreno zanima odgovor – a interesovanje je jedan od najvažnijih sastojaka za učenje!

Kada roditelji daju dobre odgovore, deca nauče da identifikuju dobre informacije. Pitanja su pozivnice za razgovor. Kada vaša deca dođu u pubertet, možda uopšte neće želeti da čuju vaš glas, ali trenutno vas pitaju. Zato iskoristite priliku za vezivanje! Deca postavljaju pitanja kada ne mogu sama da shvate stvari.

Nakon što je vaš mladi novinar postavio sva ta pitanja i od vas dobio pravu meru, ostaje samo još jedno: obavestite sve o tome. A deca se tom veštinom bave od rođenja. 

Kada deca imaju oko dve godine, dostižu glavnu prekretnicu da u razgovoru pominju prošla dešavanja. A oko šest počinju da pričaju kompletne priče sa likovima, postavkom, zapletom, sukobom i razrešenjem. Ali šta onda? Pričanje priča je samo način na koji deca provode vreme, zar ne?

Teško. Pričanje priča je izuzetno važan oblik komunikacije – za sve ljude, širom sveta. Postajemo prijatelji kroz razgovore i pričamo lične priče iz svog života. Kuvamo neverovatna jela podsećajući se kako su ih nekada pravile naše bake. 

Svaki put kada ispričate priču, vaše dete uči lekcije o vrednosti razgovora o prošlim događajima, o vrstama događaja koje vredi ispričati, kako je konstruisana dobra priča i koje detalje treba uključiti. Stalno pričajte priče. Čitanje knjiga je očigledan način da se to uradi. Razgovarajte o prošlim događajima,,  o iskustvima koja ste zajedno doživeli, poput odlaska u zoološki vrt ili o tome kada je mačka pobegla kod komšije. Istraživanja pokazuju da ovo može poboljšati veštine pripovedanja i pamćenja vašeg deteta! Obavezno razgovarajte o mnogim različitim aspektima vaših zajedničkih događaja, poput načina na koji ste stigli do zoološkog vrta, koje ste životinje videli, šta su životinje radile i još mnogo toga. Vođenje dece kroz detalje pomoći će im da ispričaju bogatije, značajnije priče.

Glas javnosti/kerefeke.org.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR