Glas Javnosti

CRTANI KOJI ZABRINJAVA SVE RODITELJE : Šta smeju mališani da gledaju a šta ne?

Porodica
Autor: Glas javnosti

Najnovija senzacija koja je posebno "zaludela" mlađu publiku jeste kontraverzni "Skibidi toalet". Iako neki smatraju da ovaj crtani film ne može preterano negativno da utiče na mentalno stanje i ponašanje deteta, neki roditelji i vaspitači su zabrinuti.

Šta je Skibidi toalet?
To je crtani na kojem je prikazana glava koja iskače iz toaleta, peva viralne pesme i ratuje sa ljudima televizorima. Deluje zbunjujuće, i jeste, a nakon gledanja možete pomisliti da je sve to bila samo halucinacija ili posebno čudna "noćna mora". Međutim, trend se tu ne zaustavlja.

Popularnost "skibidi toaleta", odnosno raspevane glave koja viri iz toaleta pokazala se toliko snažnom da je kreator videa nastavio da pravi nove epizode, postavljajući kratke klipove na Jutjub koji su pogledali milioni. Kako je vreme prolazilo, mešavini je dodat neprijatelj - to su elektronski uređaji, kao što su zvučnici i CCTV kamere. Nijedan od video snimaka nema dijalog, umesto toga se oslanja na glasne specijalne efekte, otkačenu animaciju i mešavinu komedije i horor slika kako bi zabavili gledaoce.

Jutjub kreator i animator Aleksej Gerasimov iz Gruzije postavio je prvi video "Skibidi Toilet" na svoj kanal, a grafika i ilustracija podsećaju na video igru, a žestoko nasilje, invazije i eksplozije služe samo da upotpune izgled. U stvari, ogromna popularnost "Skibidi Toilet-a" čak je inspirisala i mobilnu igru koja se može igrati, pod nazivom "Skibidi War– Toilet Attack", omogućavajući igračima da se urone u svet pucanja iz prvog lica.

Da li je "Skibidi toalet" za decu?
Veliki deo slave "Skibidi toaleta" može se pripisati uspehu među mlađim generacijama na mreži, ali to ne znači nužno da je sadržaj prikladan za decu . S obzirom na to da se priča (ili ono što je za nju) fokusira na rat između toaleta i tehnologijom, u kratkim video snimcima je mnogo nasilja prikazano. Neka mlađa deca takođe mogu smatrati da su plutajuće toaletne glave pomalo jezive. na TikToku se pojavljuju snimci na kojima se ističe da neka deca imaju "skibidi toalet sindrom", odnosno da ulaze u wc šolje i odatle pevaju pesmice, kao i da su promenili ponašanje.

Jedna vaspitačica iz Malezije je na Fejsbuku objavila crtež deteta koje je nacrtalo "skibidi toalet" i izrazila zabrinutost: "Deca mlađa od 7 godina, njegova kontrola impulsa upravo se razvija. Starosna grupa mlađa od 7 godina je zaista tržišni segment za jutjubere koji ciljaju na laku zaradu. Kreiraju sadržaj koji čak i ne mora da ima smisla, ali je važno da on može da izaziva veliku zavisnost da bi mala deca impulsivno gledala iznova i iznova. Video snimci "Skibidi toaleta" mogu biti bezopasni za tinejdžere, iako ovaj video nema direktnu priču,
nema pozadine, nema zapleta, nema ničega. Samo groteskni likovi koji se međusobno ubijaju. Aliza decu mlađu od 7 godina ovi snimci mogu biti opasni za razvoj njihovog mozga. Njihov mozak se brzo razvija, a ako gledaju ovakve snimke na YouTube-u i TikTok-u po ceo dan, bez ikakvog smisla, koji samo pokazuje nasilje, kakvo razumevanje gradu o svetu oko sebe. Pazite šta vaša deca gledaju", napisala je vaspitačica.

Još uvek nema istraživanja koja su definisala kakav je uticaj ovog crtaća na decu, njihov razvoj i mentalno zdravlje, ali istina je da u ovim snimcima nema ničega edukativnog i pozitivno stimulišućeg. Najbolje je da, ukoliko dete gleda ovakve snimke, to pogleate sa njima i odlučite da li su štetni i da li smatrate da su neprikladni za dete i njegov razvoj.

Kako pratiti sadržaj koji vaše dete gleda na Internetu

Iskoristite alate - Platforme kao što je YouTube nude izvorni roditeljski nadzor, ali za potpuniju zaštitu na više uređaja, možda će vam biti lakše da koristite apilakcijke za potpunu roditeljsku kontrolu koje omogućavaju porodicama da blokiraju aplikacije, postavljaju vremenska ograničenja i nadgledaju koje YouTube video snimke dete gleda.
Pregledajte sadržaj da biste se uverili da ste u redu sa tim što vaše dete gleda. Ako ste čuli da vaše dete govori o čudnim onlajn trendovima kao što je Skibidi toalet, sami potražite video snimke i pogledajte nekoliko. Ne samo da će vam ovo pomoći da odlučite da li želite da blokirate određene kanale ili video zapise, već će vam takođe dati malo razumevanja šta oni smatraju zabavnim.
Razgovarajte sa svojim detetom o sadržaju koji gleda onlajn. Dijalog je izuzetno važan za porodice, pomažući roditeljima i starateljima da istraže i upoznaju interesovanja dece, a istovremeno im omogućava da razumeju potencijalne rizike ili opasnosti koje sadržaj može predstavljati.
Držite sadržaj na oku. Gde god je to moguće, organizujte tehnološke sesije u zajedničkim prostorijama, posebno sa mlađom decom, jer samo korišćenje mobilnog telefona, tableta ili računara može odvesti decu u zečju rupu sadržaja koji ponekad može postati sve neprikladniji što dalje kliknu.
Prateći ove savete i redovno razgovarajući sa svojom decom o tome šta vole da rade na mreži, trudićete se da ostanete u toku sa trendovima i interesovanjima vašeg deteta: što će zauzvrat pomoći da sadržaj kojem je vaše dete izloženo bude pozitivniji. Biti proaktivan, reaktivan i otvoren za nove ideje je najbolji način da stvorite bezbedan prostor za svoje dete dok istražuje sve uzbudljive – i čudne – stvari koje digitalni svet može da ponudi.

Glas javnosti/Yumama

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR