Glas Javnosti

BONTON ZA DECU: Lepo vaspitanje je nešto NAJVREDNIJE čemu možete da NAUČITE svoje dete

Porodica
Autor: Glas javnosti

Pravila lepog ponašanja nije teško usvojiti, posebno kada imate dobre učitelje. Roditelji moraju da daju sve od sebe da svoje mališane nauče lepom ponašanju, izražavanju, manirima. Jer, čovek se uči od malih nogu, a u prvim godinama života važno je naučiti šta je lepo ponašanje, šta je dozvoljeno a šta nije.

Ukoliko je vase dete u nekim situacijama odreagovalo na pogrešan način, nemojte ga grditi niti se bojati da će uvek i u svakoj situaciji ono grešiti. Čovek po prirodi nije savršeno biće, pa tako, imajte razumevanja kada je vase dete u pitanju. Imajte u vidu da ono toga možda nije ni svesno, kao i da ste vi njegov model po kojem ono uči i usvaja vase postupke. Najbolje je da dete od malih nogu naučite kako treba da se ponaša u određenim situacijama.

Svako dete bi trebalo da usvoji sledeća pravila ponašanja:

- Učite svoje dete pristojnosti. Pokažite mu kako da se ophodi sa drugom decom, u vrtiću, u parku, u odnosu sa starijim osobama. Pokažite mu kako treba pomoći starijima, na primer, da podignu štap baki ili deki. Ako ste i vi pristojni i imate poštovanje prema ljudima, i dete će usvojiti takav model ponašanja.

- Neka dete nauči da se zahvali, izvini, zamoli, zatraži. Tako će i u drugim situacijama dete to primeniti.

- Bitna stavka bontona je i lepo ponašanje za stolom. Pokažite mu kako se koristi pribor, gde stoje ruke, da ne treba pričati dok jede, da sedi mirno i slično.

- Objasnite detetu kako je ružno da prekida starije od sebe u toku razgovora. Posebno naglasite da je nepristojno zapitkivati druge ili galamiti dok osoba priča telefonom, kako biste izbegli neprijatne situacije, a i kako bi dete kasnije u takvim situacijama reagovalo na ispravan način.

- Tuđi izgled nije detetov niti vaš problem. Nemojte u detetovom prisustvu ogovarati druge, jer će i ono kasnije to isto raditi. Umesto toga, naučite ga da udeli compliment. Mnogo je bolje, zar ne?

- Kako dete vidi sebe, tako će se i drugima prikazati. Naučite ga pravilima upoznavanja. Neka nauči da kaže svoje puno ime i prezime, ide li u vrtić ili ne, šta voli… Pokažite mu kako da void uspešnu komunikaciju sa drugima, koristiće mu kasnije u životu. Takođe, kada sa nekim razgovara, potrebno je da uspostavi kontakt očima, stoji parvo, ne mlatara rukama…

- U obraćanju, odrasle osobe nipošto ne treba zvati poi menu, osim ako one to nisu izričito zahtevale. Umesto toga, bolje je da se pre imena doda “teta” ili “čika”.

- Naučite ga pozdravljanju. Veoma je bitno javiti se gde god da ode sa “Dobro jutro!”, “Dobar dan!”, “Dobro veče!”, ili kada odlazi “Doviđenja!”, “Laku noć!” i slično.

- Pre ulaska u neku prostoriju treba pokucati na vrata. Uporno lupanje i vika pred vratima nikako nisu znak dobrog i lepog ponašanja.

- Bacanje đubreta je isto važno zbog detetovih navika, kao i čistije sredine. Učite dete od malih nogu šta se reciklira, kako se baca plastika, a kako otpad. Takođe, možete zajedno sakupljati čepove od plastičnih flaša i time podržite akciju “Čep za hendikep”. Dete će tako naučiti šta je red, ali i da pomogne drugima.

- Javljanje na telefon takođe zahteva lepo i kulturno ponašanje. Neka dete nauči kako da pozdravi osobu sa druge strane, ali i da uspešno vodi razgovor.

- Recite detetu da je nepristojno pokazivati prstom na nešto. Umesto toga, neka van kaže šts je videlo ili šta želi.

- Prilikom zevanja, ruka se stavlja na usta. Prilikom kijanja, ne trba pokrivati usta, već saviti lakat i kinuti. Kada se zakašlje, potrebno je da uz sebe ima maramicu i stavi je na usta.

- Pranje ruku, umivanje, pranje zuba, kupanje… Lična higijena je veoma važna, pa naučite svog mališana koliko je važno biti čist. Čak i da nekad odstupi od ovih pravila, dete je samo dete. Ima vremena, naučiće.

(Glas javnosti/1Prva)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR