Glas Javnosti

Ako ste imali TOKSIČNE RODITELJE onda se OVIH STVARI IZ DETINJSTVA uopšte ne sećate - ovo su pokazatelji da ste odrasli u nezdravom okruženju!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Ako ste odrastali u disfunkcionalnom okruženju od strane toksičnih roditelja, to može ostaviti trag na vama. Ne samo zbog onoga što ste iskusili, već i zbog onoga što niste. To možda zvuči kontradiktorno, ali kada imate jednog ili oba toksična roditelja, ne radi se samo o potencijalnom zlostavjanju i ponižvanju, već i o nedostatku podrške, brige i bezuslovne ljubavi.

Kada smo deca, može biti vrlo teško shvatiti i videti da su naši roditelju toksični, jer su oni jedino što poznajemo. Međutim, kako odrastamo i dolazimo u susret sa zdravim i normalnim odnosima, toksičnost postaje sve očiglednija. Ako ste bili žrtva toksičnog roditelja, psiholozi tvrde da se verovatno nećete sećati sledećih osećanja i navika iz detinjstva:

1. Osećaj sigurnosti i udobnosti kod kuće

Roditelji bi trebalo da kreiraju okruženje u kome se osećamo udobno i bezbedno, ali toksični roditelji ne pružaju osećaj sigurnosti. Oni su, pak, nestalni i teraju svoju decu da hodaju kao po jajima, odnosno da paze na svaki svoj potez, što dom čini mestom nelagode umesto utočištem.

2. Biti prihvaćen onakav kakav jesi

Umesto da se njihva deca osećaju voljeno i prihvaćeno, toksični roditelji često postavljaju nedostižne standarde kojima uslovljavaju svoju ljubav. A pošto su njihovi standardni nedostižni, šta god njihova deca radila nije dovoljno dobro.

3. Osećaj bezuslovne ljubavi

Toksični roditelji, nažalost, ne znaju za bezuslovnu ljubav. Ako se njihova deca ne ponašaju na određeni način ili se ne povinju njihovoj volji, tretiraju ih kao da su nedostojna ljubavi. Zbgo toga, ljubav postaje više nalik na neku transakciju, nego na lepu, podržavajuću emociju.

4. Imati nekog da te sasluša

Za one koji prođu kroz normalno, srećno detinjstvo uobičajeno je da imaju lepa sećanja na razgovore sa roditeljima i poverenje koje je vladalo među njima. Međutim, ako ste imali toksične roditelje, slušanje nije bilo tipično i podrazumevano. Umesto toga, verovatno se sećate kritika, prigovora i pregovora.

5. Izvinjenje

Zdravi roditelji znaju kada pogreše, to priznaju i izvine se. Ali, toksični roditelji nikada ne preuzimaju odgovornost; oni je zapravo ni nemaju u dovoljnoj meri. Ako ste imali toksične roditelje, malo je verovatno da ste ikada dobili izvinjenje od njega.

6. Jasna sećanja na detinjstvo

Odgajanje u haotičnom okruženju i proživljavanje traumatičnih situacija može da izazove disfunkciju pamćenje. Kada stalno rpolazite kroz traumu, počinjete da se odvajate od tog iskustva. Nažalost, ovo može da dovede do toga da veliki deo vašeg detinjstva ostane zamagljen u vašem sećanju.

7. Ohrabrenje

Roditelji bi trebalo da vole, podržavaju i ohrabruju svoju decu, ali kada vas odgaja toksični roditelj to nije podrazumevano. Deca se često, zapravo, suočavaju sa kritikama ili ravnodušnošću.

8. Davanje komplimenata

Umesto da svojoj deci daju komplimente i iskazuju naklonost, toksični roditelji su često veoma kritični. Oni kritikuju pod izgovorom da je to za dobro njihovog deteta, ali uvrede i zlurade opaske i te kako mogu da se negativno odraze na psihu njihovog podmlatka.

9. Puno prijatelja u blizini

Toksični roditelji imaju tendenciju da izoluju svoju decu na neki način. Dok većina druge dece često viđa svoje prijatelje, toksični prijatelj drži svoje dete blizu sebe i nikog drugog.

10. Postojanje granica

Toksični roditelji upadaju u granice svog deteta tako što im nikada ne dozvoljavaju da imaju sopstveni prostor. Stalno zadiru u privatni život deteta, slušaju njihove razgovore i čak često pregledaju njihove stvari. Ne veruju u lični prostor i potpuno zanemaruju potrebe svog deteta.

Glas javnosti / P04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR