Glas Javnosti

7 vrsta roditelja i njihov uticaj na decu

Porodica
Autor: Glas javnosti

Vaši roditelji i njihov stil roditeljstva mogu odigrati glavnu ulogu u vašem životu. Način na koji se ponašaju i mešaju u vaš život može da ima veliki uticaj na to u kakvu ćete osobu izrasti.

Predstavljamo vam 7 vrsta roditelja koji mogu da utiču na vaše ponašanje

(važno je zapamtiti da se često ove vrste preklapaju i ne dovode nužno do drastičnih ponašanja)

1.    Autoritativni roditelji

Ova vrsta roditelja je veoma zahtevna i očekuje visok nivo ogovornosti od svoje dece. No, iako očekuju mnogo, oni i pružaju mnogo podrške u isto vreme. Pored ovakvih roditelja dete odrasta u nezavisnog i empatičnog čoveka.

2.    Autoritarni roditelji

Ova vrsta roditelja je veoma zahtevna ali nema pozitivne reakcije, tj. ne pokazuju podršku. Imaju visoke zahteve i očekivaće da dete pokaže najbolje rezultate ali neće pružiti ljubav i podršku koji su detetu potrebni. Zbog toga im deca postaju uplašeni i nesigurni ljudi.

Foto: Pexels

3.    Popustljivi roditelji

Ovakvi roditelji nisu uopšte zahtevni ali zato pružaju mnogo pažnje. Dozvoljavaju deci da rade šta hoće, ne postavljaju granice te deca postaju razmažena i impulsivna a stanje se pogoršava kako rastu.

4.    Roditelji koji zanemaruju decu

Ovi roditelji ignorišu decu. Nemaju ni zahteve niti pružaju pažnju deci. Ili su previše zauzeti ili previše hladni. Deca ovakvih roditelja imaju manjak samopouzdanja i samouverenosti kada odrastu.

5.    Roditelji alkoholičari

Ovakva vrsta roditeljstva je jedna od najdestruktivnijih za razvoj dece. Roditelj u alkoholisanom stanju nije sposoban da brine o detetu jer gubi kontigitvne funkcije. Dete odrasta u čoveka koji ne može da stiče prijateljstva i da veruje ljudima.

Foto: Pexels

6.    Roditelji koji ismevaju decu

Neke šale nisu na odmet i bezopasne su ali zadirkivanje i ismevanje može i preći liniju. Postoje roditelji koji sarkastično zadirkuju decu zbog njihovog karaktera. Pozadina takvih šala je ponižavanje. Ako se stalno ponavljaju, mogu biti pogubne (na primer, ako se roditelj šali sa “Ma nemaš ti mozga!” a posle doda “Šalim se”, dete ipak može da izgubi samopouzdanje i da se oseća bezvredno.

7.    Zlostavljači

Ovo je zastrašujući oblik roditeljstva. Roditelj iskaljuje svoj bes tako što maltretira svoje dete. Zlostavljanje može biti verbalno, fizičko i seksualno. U detetu se stvaraju osećanja bespomoćnosti, očaja i snažne želje za osvetom. Deci koja se suočavaju sa ovakvim problemom se savetuje da pričaju sa nekim – da li je to prijatelj, rođak ili institucija, za početak je manje bitno, najbitnije je da počnu da govore o tome. Pomoć nije daleko, može se naći jednim pozivom kol centru koji se bavi nasiljem u porodici.

 (Izvor. Psych2Go)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR