Glas Javnosti

15 савета како да се ви и ваши адолесценти најлакше изборите са тим

Porodica
Autor: srbijadanas.com

Млади су најзбуњенији и ако се стрес не каналише може да дође до негативних промена у расположењу и понашању.

Могућности брзог ширења инфекције изазване корона вирусом, велики је изазов за породице са адолесцентима, упозоравају стручњаци Института за ментално здравље.

Како би се ова ситуација што мирније превазишла важно је да родитељи разговарају са адолесцентима како би им појаснили степен озбиљности, као и колективне и личне одговорности у овој ситуацији. Разговор, и подела одговорности у породици могу да смањити ризик од различитих негативних психолошких и поремећаја у понашању као одговора на стрес у оваквим ситуацијама.

Стручњаци Института упозоравају да се, како код адолесцената тако и код родитеља најучесталије јављају поремећаји сна, напетост, промене расположења, стрепња, смањен доживљај безбедности, љутња као и појачани страх од болести.
Ризични облици понашања по здравље као што су појачано конзумирање алкохола, дувана, социјална изолација, конфликти у породици и агресивност доводе како до слабљења имуног система тако и до немогућности да се психолошки савладају појачани захтеви средине у кризној ситуацији.

Прихватање бриге и несигурности везано за ток дешавања и исход треба уважити, поделите медицинско знање које је са званичних извора и направите план стила здравих животних навика у наредним данима које ће омогућити редукцију стреса и унапредити и психичко и телесно здравље.

Ово су неке од препорука Института за ментално здравље:

- Родитељи, разговарајте са адолесцентима како би им приближили значај ситуације, и потребе за привременом изолацијом унутар породице. Адолесценција је период када смањен приступ вршњачким групама прави посебан дистрес, имајте разумевања и направите стратегије како да време било самостално било унутар породице што креативније осмислите.

Адолесценти и родитељи, направите план структуре дана који обухвата довољно сна, уравнотежену исхрану, физичку активност, комуникацију између чланова породице као и са блиским пријатељима путем телефона и друштевних мрежа (како би смо смањили могућност ширења инфекције)

- Ово је нова ситуација за све, не покушавајте да осмислите нове стратегије већ користите познате које су вам раније помагале да умањите стрес.

- Не знамо колико ће трајати ова ситуација па је веома важно да се умиримо, прихватимо да нема јасног временског оквира и да функционишемо овде и сада.

-Размотрите које вам активности причињавају задовољство и које сада можете применити да подигнете нивое "психолошких снага".

- Будите свесни психолошких граница и ризика од преплављивања информацијама и емоцијама: могуће је да ће вам требати више времена да промислите о стварима и направите смисао у новим ситуацијама.

- Избегавајте драматични тон и пренаглашавање ситуација које могу довести до панике код ваших ближњих.

- Избегавајте конзумирање алкохола, дувана и других ризичних супстанци које могу ослабити ваш имуни систем и психолошке капацитете.

- Будите информисани, информишите се са званичних извора.
Делите информације: родитељи мотивишите адеолсценте да са вама поделе сазнања која они имају (на пример са друштвених мрежа) и тиме уважите и њих и њихову пођеднако валидну улогу у ситуацији кризе (пандемије). Адолесцнти, питајте родитеље за њихова сазнања и будите тим у овој ситуацији.

- Ограничите себи приступ медијима на неколико пута дневно (препорука два пута) и направите план разноврсних садржаја који ће вас ментално стимулисати у наредним данима. Превелика изложеност само једном виду информација може довести до негативних исхода по ментално здравље.

- Комуницирајте, покушајте да препознате како се осећате и да о томе отворено разговарате унутар породице. Важно је да једни другима чланови породице буду подршка и имају разумевања једни за друге.

- Прерасподелите договоре око кућних обавеза како нико не би имао утисак "борбе за позицију моћи" унутар породице већ сарадње и савеза.

- Адолесценти често испитују нова правила, границе, могућности и имају доживљај да су снажнији од изазова са којима се суочавају, односно да њих овакве ситуације не могу да угрозе. Разговарајте како о личним ризицима, тако и одговорности у заједници у овој новонасталој ситуацији пандемије.

- Уколико имате потешкоћа да се изборите са менталним тегобама можете контактирати званичне бројеве телефона за пружање подршке и информација како да се у појединачним ситуацијама изборите са потешкоћама/ односно да ли и где да потражите стручну помоћ.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR