Glas Javnosti

SULUDE CENE: Evo koliko koštaju pripreme za polaganje male mature

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pripreme za polaganje male mature uveliko su u toku, iako je do završnog ispita ostalo još nekoliko meseci.

Da bi se osmaci što bolje spremili, savet stručnjaka je da na vreme počnu da se pripremaju, a na njima je samo da odluče koji će od nekoliko ponuđenih načina izabrati.

A roditelji, u strahu da dete neće imati dovoljan broj poena da upiše neku "viđeniju" srednju stručnu školu ili gimnaziju, posežu za najskupljim načinom - uzimaju individualne privatne časove koji najviše i koštaju ili plaćaju pripremnu nastavu koju organizuju srednje škole, za šta, takođe, treba izdvojiti ozbiljan novac.

Troškovi su od 77.000 dinara za tri predmeta - srpski, matematika i izborni predmet i toliko treba izdvojiti za organizovanu pripremnu nastavu po gimnazijama, do 180.000 dinara koliko "koštaju" privatni časovi.


Međutim, mnogi nastavnici, ali i roditelji, smatraju da je to "bacanje para" jer đaci imaju više mogućnosti da se potpuno besplatno spreme za malu maturu. Naime, sve škole su u obavezi da organizuju pripreme za maturu, a neki nastavnici već u septembru počnu sa radom.

I gradske opštine, takođe besplatno, organizuju pripreme, a tu su još i zbirke sa brojnim zadacima koji se iz godine u godinu "vrte" na testovima. A i na sajtu Ministarstva prosvete postiji E-vežbaonica na kojoj ima 4.200 zadataka koji se rašavaju "na klik".

Uprkos ovim mogućnostima, mnogi roditelji posežu za plaćanjem časova, a pripremna nastava u jednoj beogradskoj gimnaziji košta 48.000 dinara i to za srpski i matematiku, a taj novac "pokriva" po 24 dvočasa iz ova dva predmeta. Dodatno se plaćaju časovi iz trećeg predmeta (biologija, geografija, istorija, hemija, fizika), koji je dete odabralo, a cena za jedan predmet je 26.400 dinara. Na časovima se obnavlja gradivo od petog do osmog razreda, predavači su profesori beogradskih gimnazija, rad je u grupama od po 15 učenika.

Privatni časovi su skuplji, cena jednog časa od 45 minuta je 1.500 dinara. Obično se uzima najmanje 40 časova, pa računica pokazuje da za tri predmeta treba izdvojiti čak - 180.000 dinara.

Glas javnosti/V02S



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR