Glas Javnosti

Oglasilo se ministarstvo prosvete zbog povećanja školarine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnogi fakulteti već su najavili poskupljenje

Uvažavajući autonomiju visokoškolskih ustanova zagarantovanu Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju, Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina za narednu školsku godinu, navode u saopštenju. 

Ovu preporuku Ministarstvo je uputilo na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SКONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola (SКASSS), a u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

Podsetimo, deset fakulteta Univerziteta u Beogradu odlučilo je da podigne cenu školarine ove godine, dok se još uvek čeka odluka Matematičkog i Fakulteta političkih nauka, rečeno je Tanjugu u Rektoratu. Kako je rečeno, saveti Matematičkog i Fakulteta političkih nauka trebalo bi da zasedaju najkasnije do kraja sledeće nedelje i da usvoje odluku da li će zadržati iznos stare ili povećati školarinu.


Među fakultetima koji će povećati školarine su Fakultet organizacionih nauka, Šumarski, Učiteljski, Ekonomski.

Ministarstvo prosvete pozdravlja odgovorno opredeljenje većine visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji da ne povećavaju visinu školarina za samofinansirajuće, kojim pokazuju brigu za položaj studenata i doprinose povećanju obuhvata maturanata koji nakon završene srednje škole nastavljaju svoje školovanje na visokoškolskim ustanova, odnosno smanjenju odustajanja studenata od studija iz materijalnih razloga.

Vlada Srbije i Ministarstvo prepoznaju važnost utvrđivanja novog modela finansiranja visokoškolskih ustanova za dalji razvoj visokog obrazovanja, poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u visokom obrazovanju i dodatno unapređenje studentskog standarda. Zato je Vlada Srbije obrazovala Radnu grupu za izradu nacrta Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koju čine predstavnici svih relevantnih institucija – nadležnih ministarstava, visokoškolskih ustanova, studentskih predstavničkih tela , udruženja studenata i sindikata, sa ciljem da se tokom 2024. godine, kroz intenzivni dijalog, dođe do adekvatnog i kompromisnog modela finansiranja visokog obrazovanja koje će osigurati finansijsku održivost visokoškolskih ustanova.


Ministarstvo podseća da se iz budžeta Republike Srbije opredeljuje sredstava za rad i materijalne troškove visokoškolskih ustanova i utvrđuje kvote za upis studenata čije se studije finansiraju iz budžeta. Pored toga, Ministarstvo obezbeđuje više od 15.000 studentskih stipendija i kredita, a država će finansirati velike infrastrukturne projekte u oblasti visokog obrazovanja, kao što su Кampus BIO4, zgrade Fakulteta muzičkih umetnosti, Fakulteta likovne umetnosti, novi studentski domovi u Beogradu i Nišu i dr.

Ministarstvo prosvete nastaviće da razgovara sa predstavnicima studentskih predstavničkih tela i visokoškolskih ustanova o školarinama u želji da se pronađu kompromisna rešenja koja obezbeđuju očuvanje materijalnog položaja samofinansirajući studenata, ali i ne ugrožavaju finansijsku održivost ustanova.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR