Glas Javnosti

Novine za buduće srednjoškolce: Novi smerovi u školama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od naredne školske godine uvodi se još 10 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja. Tako će đaci uz učenje kroz rad sada moći da se školuju na 83 obrazovna profila.

Novi obrazovni profili od školske 2024/2025. godine su: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

Osim novih obrazovnih profila, novina od naredne školske godine je i to što će svi učenici koji upišu deficitarna trogodišnja i četvorogodišnja zanimanja po dualnom modelu moći da računaju na veća mesečna primanja.


Država će za svakog od njih izdvojiti po 5.000 dinara mesečno i tu sumu će dobijati devet meseci godišnje.

Koja su deficitarna zanimanja u Srbiji odrediće Privredna komora Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje na osnovu analize tržišta rada i potreba privrede. 

Naravno, đacima ostaju i nadoknade koje primaju od poslodavca za učenje kroz rad, a to je od 4.500 dinara do 13.500 dinara, zavisno od toga koliko puta nedeljno imaju praksu. Zakon o dualnom obrazovanju kaže da da za svaki sat proveden u učenju kroz rad đaci dobijaju 70 odsto od minimalne cene rada po satu. 


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR